Presa internațională despre revocarea Laurei Codruța Kovesi

Presa internațională a relatat, luni, despre decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

“Șefa agenției anticorupție din România, demisă din funcție”, titrează agenţia germană Dpa. “Laura Kovesi, șefa agenției anticorupție (DNA) din România, a fost demisă din funcție de către președintele Klaus Iohannis, la presiunea guvernului și a curții superioare a țării”, afirmă jurnaliștii germani.

“Presiunea asupra lui Kovesi, recunoscută la nivel internațional drept un factor-cheie în lupta țării împotriva corupției larg răspândite, a fost însoțită de recenta diminuare a puterii procurorilor anticorupție și de eforturile de protejare a politicienilor de anchete”, mai comentează Dpa.

“Președintele României a semnat decretul de demitere al șefei anticorupției”, a scris agenţia Reuters, care amintește că Laura Codruţa Kovesi a condus DNA începând din 2013, și “sub conducerea sa, rata de condamnare a crescut drastic într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, câștigând laude de la Bruxelles”.

Și publicația EU Observer relatează despre acest subiect, notând că “Guvernul a fost criticat de UE și de Consiliul Europei pentru reforma în sistemul judiciar, sporind controlul politic asupra procurorilor și judecătorilor”.

Guvernul român de stânga a obținut, după o lună de dispute, demiterea șefei parchetului anticorupție (DNA) Laura Codruta Kovesi, făcând un nou pas în ofensiva sa împotriva puterii judiciare, scrie AFP. Anunțând semnarea, în cele din urmă, a decretului de revocare din funcție a acestei magistrate care a devenit un simbol al luptei împotriva corupției, președintele Klaus Iohannis rezolvă provizoriu o criza politică ce amenința să îl coste chiar funcția.

Dar a permis în acest fel guvernului condus de social-democrați să marcheze un nou punct în lupta pe care a demarat-o pentru a remodela instituția judiciară, pe care o acuză de abuz de putere împotriva clasei politice. De peste un an, în România s-a născut o amplă mișcare e protest a societății civile împotriva acestei reforme judiciare dorite de social-democrații (PSD).

Mii de oameni au protestat în această iarnă pentru a-și exprima susținerea față de Kovesi când majoritatea guvernamentală a anunțat că vrea să o demită.  Din decembrie, Codul penal, Codul de procedură penală și organizarea judiciară fac obiectul a zeci de amendamente. Unii analiști vorbesc de riscul unei derive a statului de drept similară cu ce s-a întâmplat în Ungaria și Polonia. Alții văd însă manevre pentru a evita închisoarea pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, arată agenția internațională de presă.

Dragnea, care nu poate fi premier din cauza unei condamnări la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală în 2016, a primit o a doua pedeapsă de închisoare cu executare, în primă instanță, pentru angajări fictive. PSD, moștenitor al foștilor comuniști, a revenit la putere la sfârșitul lui 2016, sub conducerea lui Liviu Dragnea, mai notează AFP.

Sursa foto: adevarul