PRESA STRAINA: ROMANII isi aleg PRESEDINTELE in perioada in care JUSTITIA este in centrul atentiei

Romanii s-ar putea sa-l aleaga presedinte pe premierul Victor Ponta intr-un scrutin al carui prim tur se desfasoara duminica, oferind astfel stabilitate politica uneia dintre cele mai sarace tari ale Europei, dar starnind preocupari cu privire la independenta justitiei, scrie joi agentia Reuters intr-un material dedicat acestor alegeri citat de Agerpres.

Sprijinit de un partid bine organizat, Ponta conduce in sondaje, dupa ce a invocat succese in politicile de atenuare a dureroaselor masuri de austeritate pe care populatia a trebuit sa le suporte in urma recesiunii din anii 2009-2010, cand salariile au scazut si taxele au crescut, mentioneaza agentia britanica de presa. O victorie a lui Ponta va consolida pozitia partidului sau social-democrat pe scena politica a tarii, noteaza Reuters.

CITESTE SI: MAE avertizeaza asupra riscului de fraudare a VOTULUI in DIASPORA 

Bataiosul sau rival, presedintele in exercitiu Traian Basescu, pleaca de la putere la finalul a doua mandate, fapt care ar trebui sa conduca si la incheierea disputelor politice permanente, apreciaza sursa citata, care adauga si ca actiunile lui Victor Ponta au starnit ingrijorari cu privire la independenta justitiei si a mass-media.

Pe plan economic, certurile politice si evaziunea fiscala pe scara extinsa au zadarnicit orice efort de a creste standardul de viata al romanilor in cei 25 de ani scursi de la caderea comunismului, noteaza Reuters. Dar continuitatea politica pe care ar oferi-o alegerea actualului premier in functia de presedinte va avea avantajul de a da incredere investitorilor, acestia din urma dorind ca Fondul Monetar International sa mentina acordul cu Romania incheiat in anul 2009, mai noteaza Reuters.

CITESTE SI: GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ceea ce trebuie sa stii despre ALEGERILE PREZIDENTIALE

Ramasa in urma unor vecini precum Polonia, Ungaria si Republica Ceha, Romania a avut dificultati in absorbtia fondurilor europene necesare modernizarii infrastructurii rutiere, reorganizarii companiilor de stat sau imbunatatirii sistemului de sanatate, aminteste agentia britanica de presa, subliniind ca se impune continuarea reformelor structurale.

Sursa foto: realitatea.net