Presedinta ICCJ spune ca NU SUSTINE sanctionarea divulgarilor, in forma propusa de Serban Nicolae

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), judecatorul LIVIA STANCIU, a afirmat, joi, ca nu este adepta schimbarii legislative propuse de SERBAN NICOLAE, privind sanctionarea divulgarii informatiilor din cauze penale in cercetare.

“Din ce spuneati dumneavoastra, reprezentantii presei, in cursul diminetii, cred ca modificarea operata sau propunerea legislativa facuta de catre domnul Serban Nicolae vizeaza alineatul 3 al infractiunii de compromitere a intereselor justitiei, unde se vorbea de fapt despre divulgarea unor astfel de date de catre un martor, expert, interpret, iar sfera obiectului activ a fost largita in sensul ca propunerea viza ‘orice persoana’, orice persoana intelegand inclusiv presa. (…) Sub acest aspect nu as fi adepta ideii modificarii textului acesta, in sensul propus de domnul Nicolae”, a explicat, joi, judecatorul LIVIA STANCIU.

Presedintele instantei supreme a adaugat ca deja articolul 277 alineatul 2 aduce o serie de probleme legate de publicarea hotararilor judecatoresti.

Citeste si: Guvernul schimba AVIZUL in cazul initiativei legislative care afecteaza LIBERTATEA presei

“Vedeti foarte bine ca sunt foarte multe hotarari intermediare, de etapa, in solutionarea unor cauze penale care este bine sa fie cunoscute de colegii magistrati, judecatori, procurori din tara, inclusiv de reprezentantii presei. Noi acum nu le mai putem da. Eu, cel putin ca presedinte, nu le mai pot supune publicitatii, respectiv sa le pun pe jurisprudenta aceasta a Inaltei Curti, motivat tocmai de existenta acestei infractiuni ca as deveni subiect activ al infractiunii de compromitere a intereselor justitiei”, a subliniat judecatorul LIVIA STANCIU.

Propunerea legislativa a senatorului SERBAN NICOLAE modifica Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul reformularii dispozitiilor articolelor 276 si 277, prin care se incrimineaza presiunile asupra justitiei si respectiv compromiterea intereselor justitiei.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifica, astfel ca declaratia publica cu caracter nereal, facuta cu intentie, la adresa unui judecator, al unui complet de judecata sau unui organ de urmarire penala, facuta cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre parti, direct sau prin reprezentanti autorizati, in legatura cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflata in curs de desfasurare, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la sase luni sau cu amenda.

Citeste si: Guvernul a AVIZAT FAVORABIL initiativa legislativa care pedepseste DEZVALUIREA DE INFORMATII din dosarele PENALE. UPDATE

In plus, articolul 277 se modifica, astfel ca divulgarea, fara drept, de informatii confidentiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmeaza sa se obtina sau sa se administreze o proba, de catre o persoana care a luat cunostinta de acestea, in virtutea unei calitati stabilite de lege sau a atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda.

De asemenea, dezvaluirea fara drept de mijloace de proba sau inscrisuri oficiale intr-o cauza penala, inainte de a dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre o persoana care a luat cunostinta de acestea, in virtutea unei calitati stabilite de lege sau a atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda.

Dezvaluirea de informatii care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauza aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala pedeapsa este de inchisoare de la doi la cinci ani.

Nu constituie infractiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvaluite acte sau activitati ilegale comise de instanta sau de organul de urmarire penale, in cursul cercetarii unei cauze.

Senatorul PSD SERBAN NICOLAE a sustinut ca, prin propunerea sa legislativa ziaristii nu risca sanctiuni daca publica dezvaluiri, ci doar cei care au transmis respectivele informatii catre presa.

In octombrie, ministrul Justitiei a declarat ca initiativa senatorului PSD SERBAN NICOLAE de modificare a Codului Penal trebuie discutata in Camera Deputatilor, pentru a se decide daca va fi adoptata, sustinand ca nu crede ca intentia parlamentarului a fost de a pedepsi jurnalistii, ci de a gasi “o formula de prevenire a scurgerilor de informatii de la instante”.

Camera Deputatilor este forul decizional.

Guvernul a respins, miercuri, proiectul de sanctionare a divulgarii informatiilor din dosare penale in cercetare.