Presedintele ANCOM, ADRIAN DITA, a discutat cu Directorul General al Uniunii Postale Universale

Presedintele ANCOM Adrian Dita l-a primit la sediul ANCOM din Bucuresti pe Bishar Abdirahman Hussein, Director General al Uniunii Postale Universale (UPU), organizatie internationala specializata pentru sectorul postal, din sistemul Natiunilor Unite (ONU).

Discutiile purtate au vizat rolul Uniunii in asigurarea sustenabilitatii serviciului universal postal in contextul evolutiilor tehnologice care afecteaza sectorul postal, dar si planurile de eficientizare ale UPU, precum si rolul tot mai important al autoritatilor de reglementare in ecosistemul serviciilor postale.

Directorul General al UPU a remarcat faptul ca in contextul cresterii ponderii trimiterilor internationale in totalul traficului postal, relevanta cooperarii internationale in acest domeniu este tot mai mare si a aratat ca dezvoltarea accelerata a comertului electronic aduce noi oportunitati si provocari atat pentru furnizori, cat si pentru organismele de reglementare.  S-a desprins concluzia ca avansul tehnologic poate fi valorificat in avantajul sectorului serviciilor postale, care are posibilitatea de a asigura legatura intre infrastructurile nationale fizice si cele digitale.

Uniunea Postala Universala este principalul forum de cooperare intre structurile si persoanele interesate din sectorul postal, cu scopul de a asigura o retea internationala de produse si servicii moderne si de a dezvolta comunicarea sociala, culturala si comerciala prin operarea eficienta a serviciilor postale.

UPU a fost infiintata la 9 octombrie 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna, Romania fiind unul dintre cele 22 de state fondatoare. In prezent, Uniunea Postala Universala numara 192 de tari membre, care formeaza teritoriul postal unic pentru schimbul reciproc al trimiterilor postale, fiind a doua organizatie ca vechime dupa Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor.