Presedintele ANM, audiat ca martor la Parchet in cazul Institutului Cantacuzino

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), Marius Savu, a fost audiat luni, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor in dosarul privind Institutul Cantacuzino, in care a fost inceputa urmarirea penala pentru neglijenta in serviciu.

Marius Savu a declarat ca a fost citat sa se prezinte pentru a da declaratii, in calitate de martor, in cazul vaccinului antigripal neconform produs de Institutul Cantacuzino.

Acesta a precizat ca le-a spus procurorilor care a fost rolul ANM in procesul de autorizare a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino.

“Agentia Nationala a Medicamentului a autorizat linia de fabricatie a vaccinului gripal, acesta primind certificatul GMP, adica de respectare a regulamentului de buna practica de fabricatie. Apoi emite autorizatia de punerere pe piata care este valabila cinci ani, cu obligatia ca, in conditiile in care apare orice modificare a formulei de fabricatie, sa fie anuntat ANM. In cazul vaccinului gripal, anual producatorul va solicita o variatie a autorizatiei de punere pe piata, intrucat Organizatia Mondiala a Sanatatii modifica formula anual. Institutul Cantacuzino a primit GMP pentru linia de fabricatie, dar nu a primit aviz de punere pe piata a vaccinului gripal din acest sezon, din cauza concentratiei prea mari de endotoxine”, a declarat Savu, citat de Mediafax, dupa ce a fost audiat la Parchetul instantei supreme.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a inceput urmarirea penala fata de fapta in cazul Institutului Cantacuzino, pentru neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea normelor de buna practica, au declarat luni oficiali ai institutiei.

Citeste si: Parchetul General a dispus URMARIREA PENALA pentru neglijenta in serviciu in cazul Institutului Cantacuzino

Potrivit surselor citate, urmarirea penala in acest caz a fost inceputa in urma unei sesizari a Corpului de control al primului ministru, transmisa Parchetului instantei supreme in urma cu o saptamana.

Oficialii PICCJ au precizat ca in acest caz nu este vizata nicio persoana, urmarirea penala fiind inceputa doar pentru fapta, respectiv pentru neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea normelor de buna practic. In baza probelor obtinute de anchetatori se va decide daca urmarirea penala va fi extinsa si fata de persoana.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, luni, ca daca se va constata ca exista similitudini intre sesizarea CSAT si cea a Corpului de control al primului ministru privind cazul de la Institutul Cantacuzino, cele doua vor fi conexate, astfel incat va exista o singura investigatie.

“Urmeaza sa fie audiate persoane, urmeaza sa fie ridicate inscrisuri, ceea ce presupune o ancheta judiciara. Personal, nu am vazut sesizarea Corpului de control al primului ministru, a Guvernului. Pot sa va spun ca s-a inregistrat dosar penal, ca s-a inceput urmarirea penala cu privire la fapta de neglijenta in serviciu”, a spus Tiberiu Nitu, la iesirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a participat la sedinta Plenului.

Procurorul general al Romaniei a precizat ca in acest moment se analizeaza si sesizarea transmisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, privind neregulile de la Institutul Cantacuzino.

“Se va face o analiza si, daca se constata ca exista similitudine intre prima sesizare si aceasta, cele doua sesizari vor constitui obiectul unei singure investigatii”, a spus Nitu.

Presedintele Traian Basescu a decis, in 27 martie, ca raportul prezentat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din care ar rezulta un management defectuos la Institutul Cantacuzino, sa fie trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sursa foto: adevarul.ro