Legea cainilor maidanezi, promulgata de presedintele Traian Basescu

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat miercuri decretul de promulgare a Legii privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, transmite Administratia Prezidentiala. Legea va fi publicata in Monitorul Oficial, iar mai apoi va putea fi aplicata.

Seful statului anuntase inca din 16 septembrie ca va promulga “fara retineri” legea privind eutanasierea cainilor maidanezi, in forma votata in Parlament. “In forma in care a trecut prin Parlament o promulg fara retineri. Este ceea ce eu cred ca trebuie sa se intample. Dupa ce ajunge populatia canina la o dimensiune rezonabila se poate gandi si alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru batrani, pentru oameni in general”, a spus presedintele Traian Basescu.

Magistratii CCR au hotarat, miercuri, ca legea privind eutanasierea cainilor maidanezi este constitutionala.  Astfel, din punct de vedere al constitutionalitatii, legea care permite eutanasierea cainilor comunitari la 14 zile dupa ce vor fi tinuti in adaposturi, are cale libera catre promulgare. Proiectul de lege privind cainii fara stapan a fost adoptat in 10 septembrie de Camera Deputatilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi impotriva si 20 de abtineri.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins sesizarea de neconstitutionalitate formulata de cei 30 de parlamentari romani. Traian Basescu, presedintele Romaniei,  are la dispozitie zece zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial pentru a o promulga.

In documentul depus de parlamentari la CCR se arata ca eutanasierea cainilor fara stapan, asa cum este reglementata in lege, este o masura care contravine demnitatii si liberei dezvoltari a personalitatii umane, valori, principii si libertati publice garantate de Constitutie. Eutanasia este o masura violenta, traumatizanta, care impiedica libera dezvoltare a personalitatii umane, se mai arata in sesizare. 

Semnatarii documentului sunt parlamentarii Calin Popescu Tariceanu, Ioan Ghise, Nicolae Nasta, Petru Gartner Ene, Titus Liviu Pasca, Sorin Iliesiu, Ion Luchian, Marin Burlea, Sebastian Grapa, Marius Isaila (PNL), Cristiana Anghel, Tudor Barbu, Cristian Danuț Mihai, Dumitru Pelican, Mihai Neagu, Eugen Durbaca (PC), Haralambie Vochitoiu, Florinel Butnaru, Florinel Dumitrescu, Valer Marian, Ioan Ionescu, Constantin Popa, Dumitru Bujor, Dan Ionita, Marian Vasiliev, Ruxandra Jipa (PPDD), Ion Toma, Catalin Croitoru, Ionel Butunoi (PSD) si Leonard Cadar (independent).