Presedintele Basescu cere reexaminarea legii care prevede scutiri de la impozit pentru parcurile industriale

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, marti, reexaminarea unei legi care prevede scutiri pentru administratorul si rezidentii parcului industrial de la plata impozitului la bugetul de stat, de la 1 ianuarie 2015, pentru anumite constructii, afirmand ca reglementarea nu este oportuna.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, legea are ca obiect completarea Art. 20 alin. (1) din Legea 186/2013 privind construirea si functionarea parcurilor industriale, in sensul scutirii, incepand cu 1 ianuarie 2015, a administratorului si rezidentilor parcului industrial de la plata impozitului datorat bugetului de stat, pentru constructiile prevazute in Grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.

“Invederez faptul ca o asemenea scutire de la plata impozitului pe constructii are implicatii asupra bugetului de stat, determinand diminuarea veniturilor bugetare. Drept mare, din punct de vedere economic, aceasta reglementare legislativa nu este oportuna”, precizeaza seful statului in cererea de reexaminare transmisa Parlamentului.

Presedintele mai mentioneaza ca, in virtutea principiului neutralitatii fiscale ce transpune in plan fiscal principiul general al nediscriminarii, toate activitatile economice trebuie tratate in aceeasi maniera.

Citeste si: Banii din TAXA PE STALP vor merge mai intai la BUGETUL DE STAT

“Scutirea de la plata acestui impozit incalca principiul neutralitatii si echitatii fiscale prin impozitarea diferentiata a unor categorii de operatori economici care isi desfasoara activitatea in parcuri industriale constituite conform Legii nr. 186/2013”, considera seful statului.

Traian Basescu solicita, de asemenea, ca Parlamentul sa tina cont de faptul ca Guvernul, prin punctul sau de vedere, inregistrat la Parlamentul Romaniei cu 308/1.07.2014, nu sustine adoptarea acestei legi.

“Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii pentru completarea Art. 20 alin. (1) din Legea nr. 186/2013 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale, luand in considerare aspectele mentionate in prezenta cerere de reexaminare”, se arata in cererea de reexaminare semnata de presedintele Basescu.

Citeste si: Energia electrica ar putea fi folosita pentru incalzirea locuintelor, inlocuind gazele naturale sau pacura

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 186/2013 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale are ca initiatori mai multi senatori PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Viorel Arcas, Ioan Chelaru, Alexandru Cordos, Cristian Dumitrescu, Liviu Pop si Darius Valcov.

Semnatarii precizeaza, in expunerea de motive la propunerea legislativa, ca, urma modificarii Codului fiscal, persoanele juridice sunt obligate sa plateasca impozit pe constructii de la 1 ianuarie 2014.
Acestia adauga ca, astfel, constructiile care vor face parte in viitor din parcul industrial vor fi tratate diferit fata de cele deja existente, care beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe cladiri, potrivit Legii 186/2013 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale.