BASESCU: Le cer scuze romanilor. Unii imi cer demisia pentru o fapta pe care nu am comis-o

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, ca isi va duce mandatul pana in ultima zi, demontand astfel ipoteza unei posibile demisii in contextul scandalului in care este implicat fratele sau, desi a tinut sa-i condamne pe cei care ii cer demisia pentru o fapta pe care, spune presedintele, nu a comis-o.

De asemenea, Traian Basescu a cerut scuze romanilor pentru situatia creata de arestarea lui Mircea Basescu, precizand totodata ca nu avut informatii nici de la structurile statului si nici de la fratele sau, privind problemele cu justitia avute de acesta.

Traian Basescu a mai spus ca nu ar vorbi, in locul lui Victor Ponta, cand vine vorba despre trafic de influenta, afirmand ca “mai saptamanile trecute se facea trafic de influenta in birourile sale, cu baronul Duicu”.

Nu in ultimul rand, presedintele a afirmat ca Dan Voiculescu vrea un “presedinte-marioneta” si sa scape de DNA, ICCJ si Parchetul General, precum si de “judecatorii incomozi”.

“Este o grupare importanta in lumea politica care isi doreste o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se intampla in justitie. Ii avertizez ca, cel putin in mandatul meu, pe care il voi duce pana la ultima zi, nu vor acapara justitia, nu vor avea justitia la cheremul lor (…) Ii anunt pe acesti domni ca nu voi lua in consideratie nici strigatele lor si nici declaratii ale Parlamentului. Obiectivul meu e ca pana la sfarsitul mandatului sa continue procesul de consolidare a justitiei, lupta anti-coruptie si sa inceapa procesul de intrare in Schengen”, a mai afirmat presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta luni la Palatul Cotroceni.

Totodata, luni, Birourile Permanente ale Parlamentului discuta propunerea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in care se cere demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu.

MONDO NEWS A TRANSMIS IN FORMAT LIVE TEXT DECLARATIILE LUI TRAIAN BASESCU:

– Am doua subiecte. Primule  legat de mandatul solicitat de primul-ministru si al doilea despre solicitarile legate de demisia mea din functie.

– Astazi l-am anuntat pe premier ca nu-i dau mandat de participare, avand in vedere obligatiile constitutionale si tematica. Datorita experientei, voi face fata mult mai bine. Am avut o experienta nefericita cand nu a putut face fata cu proiectul Nabucco.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni ca a propus adoptarea unei declaratii politice privind necesitatea demisiei de onoare a presedintelui Traian Basescu, ca urmare a scandalului de coruptie in care este implicat fratele acestuia. Pe 19 iunie Ministerului de Externe i-a fost adresata o scrisoare in care i se solicita punctul de vedere al Guvernului pe toata dezbaterea Consiliului European. Trebuie aprobat si in cazul in care presedintele ar putea avea puncte de vedere diferite, sa le armonizam inainte de a pleca. Presedintele nu are nevoie de mandat de la premier. Mi-e foarte greu sa-l vad pe Victor Viorel fiind mai eficient decat sunt eu.

– Nu va ascund ca este si un motiv sentimental pentru care vreau sa particip si nu i-am dat mandat lui Victor Viorel. Motivul e legat de faptul ca se semneaza acordul de liber schimb cu Moldova, iar eu am muncit enorm in cei 10 ani de mandat. Dupa guvernul Rep. Moldova, am fost al doilea politician care a muncit enorm ca Rep. Moldova sa semneze acest acord. 

– La punctul doi. Unii imi cer demisia pentru o fapta pe care nu amcomis-o. Regret enorm faptul ca fratele meu este suspectat de trafic de influenta, dar el este un om de 60 de ani care traieste la Constanta, eu si familia mea traim la Bucuresti. Nu am avut niciun fel de informatie sau cunostinte legate de afacerea Sandu Anghel – Mircea Basescu si Capatana, deci traim fiecare cu serviciul lui, obligatiile lui si faptele lui. Ne vedem o data la doi ani. Nicio structura de informatii nu m-a notificat cu privire la relatia Sandu Anghel – Mircea Basescu. Orice suspiciune in ceea ce ma priveste este demontata chiar de realitate. Niciodata nu am apelat la vreun politist, judecator sau procuror pentru itnerventie in vreun dosar sau ancheta. In numa 3 ani, dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toata linia justitiei romanesti.

– Deci nu exista niciun motiv ca cineva sa suspecteze ca presedintele ar fi intervenit in procesul acestui domn sau a membrilor familiei lui Sanu Anghel. Mi-e foarte greu sa inteleg logica campaniei pe care o desfasoara Voiculescu sau solicitarea premierului. Nici n-as vorbi in locul lui cand vorbim despre o suspiciune de trafic de influenta cu baronul Duicu. Sau solicitarea lui Tariceanu, care cand era premier imi trimitea biletele sa intervin inf avoarea lui Patriciu. Imi vine sa rad si de solicitarea lui Iohannis, in conditiile in care nu-l vad intremat suficient pentru o campanie prezidentiala. Daca dansul crede ca e pregatit sa candideze, eu ii spun ca mai are nevoie de cateva luni. Ii recomand sa nu-si doreasca atat de tare acest lucru, la ceilalti mi-e clara lipsa de moralitate. Care este insa obiectivul?

– Intamplarea pe care nu mi-as fi dorit-o niciodata, arestarea fratelui meu. Cer scuze romanilor. Este o grupare care doreste sa schimbe ceea ce se intampla cum in justitie. Vreau sa le spun ca nu vor acapara justitia in mandatul meu. Vor avea surpriza sa constate ca nu pot controla justitia in masura in care vor sa o controleze, chiar daca ar numi niste sefi controlati de ei. Dincolo de cei pe care i-am enumerat, constat ca subordonatii politici ai d-lui Voiculescu, Calin Anton Popescu Tariceanu si Victor Viorel Ponta, au gasit oc ale sa mobilizeze parlamentarii pentru o declaratie prin care cer demisia presedintelui. Oameni buni, e cam greu sa iau in serios o declaratie a unei majoritati care a gestionat martea neagra sau pentru care justitia a cerut sa-i aiba la dispozitie in vederea unor anchete. Ce credibilitate au in fata mea atata timp cat eu am privit la declansarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu care l-au dus in arest preventiv. N-am inteles in niciun fel sa obstructionez justitia, nici macar sa inrteb pentru ce este anchetat. Am privit ca si d-vs la televizor. Care este inaltimea morala a acestor politicieni care s-au sustras urmaririi penale sa vina astazi sa dea lectii?

– Ii anunt ca nu voi lua in consideratie nici strigatele lor nici declaratiile Parlamentului. Cam acestea sunt cele ce am avut sa le declar, stiu ca va sta ca prioritare o intrebare proaspata legata de anuntul privind inceperea urmaririi penale pe numele Pricopie, ginerele meu, nu stiu despre ce este vorba, dar cu siguranta toti romanii trebuie sa raspunda in fata legii.

Citeste si: Ponta sustine ca Basescu nu a cerut elemente de mandat pentru a participa la Consiliul European

Totodata, premierul Victor Ponta a transmis conducerii Senatului o adresa prin care informeaza ca presedintele Traian Basescu nu a solicitat Executivului elemente de mandat pentru participarea la reuniunea Consiliului European din 26-27 iunie, situatie care ar putea reprezenta un subiect al declaratiei de presa.