Presedintele Hollande se confrunta cu o criza majora in urma atacului de la Charlie Hebdo

Presedintele François Hollande – atent sa afiseze unitatea dupa atentatul de la Charlie Hebdo, catalogat drept “11 septembrie” francez de presa – si-a multiplicat joi intâlnirile cu lideri politici din tara, invitati, cu exceptia extremei drepte, la un mare mars, duminica, la Paris.

Partidul de extrema dreapta Frontul National (FN), al carui succes electoral de anul trecut ameninta atât majoritatea socialista aflata la putere, cât si opozitia de dreapta in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2017, a denuntat ipoteza unei excluderi de la aceasta “uniune nationala” proclamata de catre putere.

Foarte nepopular, intr-un context de criza economica si al unei rate mari a somajului, François Hollande a iesit imediat la rampa, miercuri, dupa atentatul comis cu strigate “Allahu Akbar!” si soldat cu 12 morti si 11 raniti. La locul atacului – cel mai sângeros din Franta din ultimele patru decenii – presedintele a lansat un apel la “unitate nationala”, dupa care a decretat o zi de doliu national.

Citeste si: REUNIUNE DE URGENTA LA PARIS A MINISTRILOR DE INTERNE DIN STATELE UE, DUPA ATENTATUL DIN FRANTA

seful statului, care a convocat mai multe reuniuni de criza cu ministri suveranitatii (Interne, Aparare, Justitie si Externe) si principalii conducatori ai serviciilor de politie, de informatii si Jandarmeriei, este nevoit sa gestioneze o criza pe care anumite ziare – ca Le Parisien si Le Monde – au comparat-o cu un “11 septembrie”.

Pâna in prezent, dar mai ales in 2014, mandatul sau a fost marcat de contestari puternice in plan economic. Nici viata privata nu i-a fost ocolita, fiindu-i etalata relatia dificila cu Valérie Trierweiler, pe care a parasit-o cu un an in urma.

Citeste si: PRIMA FOTOGRAFIE CU REDACTIA CHARLIE HEBDO DUPA ATACUL TERORIST. FOTO IN ARTICOL