Presedintele IRANULUI: ARABIA SAUDITA nu poate raspunde criticilor prin TAIERI DE CAPETE

ARABIA SAUDITA nu poate raspunde ‘criticilor prin TAIERI DE CAPETE’, a declarat marti presedintele iranian HASSAN ROHANI, dupa executarea unui lider siit, executie care a provocat o grava CRIZA REGIONALA, informeaza AFP.

‘Nu raspunzi criticilor prin TAIERI DE CAPETE. Sper ca tarile europene care reactioneaza intotdeauna la probleme ce tin de drepturile omului isi vor face datoria’, a declarat PRESEDINTELE ROHANI, primindu-l pe ministrul danez al afacerilor externe, Kristian Jensen, in vizita la Teheran.

‘ARABIA SAUDITA nu-si poate face uitata crima de a fi decapitat un demnitar religios prin ruperea relatiilor’ (cu Iranul), a mai spus Rohani.

Responsabilii iranieni au condamnat cu virulenta executarea cu sabia, de catre Arabia Saudita, a unui demnitar siit saudit, seicul NIMR AL-NIMR, afirmand ca Riadul va plati ‘un pret ridicat’.

CITESTE SI: ARABIA SAUDITA ANUNTA NOI MASURI IMPOTRIVA IRANULUI

Numeroase manifestatii au avut loc in Iran si in alte tari ale Orientului Mijlociu impotriva acestei executari. Manifestanti iranieni au atacat si incendiat misiunile diplomatice ale Arabiei Saudite din Teheran si Mashad, pentru a protesta impotriva acestei executii.

Responsabili iranieni, intre care presedintele Rohani, au condamnat acest atac, iar justitia din Iran a arestat in jur de 40 de persoane.

ARABIA SAUDITA si mai multi aliati de-ai sai suniti au rupt sau au restrans relatiile diplomatice cu Iranul siit, agravand criza si alimentand temerile cu privire la o escaladare a tensiunilor intr-o regiune deja prada mai multor razboaie.

Sursa foto: rfi