Presedintele Kazahstanului vrea sa schimbe numele tarii!

Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, doreste schimbarea denumirii statului pe care il conduce! Motivul: actualul nume produce o confuzie legata de vecinii saraci din Asia Centrala.

Nazarbayev doreste  sa renunte la “stan” si sa renumeasca tara “Kazakh Eli”, care inseamna “Pamantul kazahilor”. Aceasta schimbare, crede presedintele kazah, ar incuraja investitiile, noteaza independent.co.uk.

“In numele tarii noastre este aceasta terminatie <stan>, pe care o au si alte natii din Asia Centrala. Insa, spre exemplu, strainii arata interes in Mongolia, a carei populatie este de doar doua milioane de oameni, insa nu are un nume cu terminatia ‘stan’ “, a declarat Nazarbayev.

“Probabil ca trebuie sa ne gandim, in timp, la problema adoptarii titulaturii de Kazakh Eli pentru numele tarii noastre insa inainte de asta trebuie sa discutam cu cetatenii nostri aceasta chestiune”, a mai spus presedintele kazah.

Nu este pentru prima data cand liderul kazah sugereaza o schimbare de nume. In 1998, Nazarbayev a mutat capitala din Alma Ata, in sud-estul tarii, in Akmola, in nord. Dupa un an, a decis ca noua capitala sa se numeasca Astana, pentru a pune capat unei dispute cu privire la numele Akmola, ce inseamna si “mormant alb” si “mult alb” in limba kazaha.

Citeste si: Kazahstan: Un avion de pasageri s-a prabusit langa Alma-Ata