Presedintele KLAUS IOHANNIS a acordat DECORATII unor SUPRAVIETUITORI AI HOLOCAUSTULUI

Presedintele KLAUS IOHANNIS a decorat marti mai multi SUPRAVIETUITORI AI HOLOCAUSTULUI, in cadrul unei ceremoniii care a avut loc la Palatul Cotroceni cu ocazia comemorarii a 70 de ani de la eliberarea, de catre Armata Rosie, a lagarului nazist de la Auschwitz-Birkenau.

“Va multumesc dumneavoastra, doamnelor, SUPRAVIETUITOARE ALE HOLOCAUSTULUI, ca sunteti, astazi, aici. Va rog sa acceptati aceasta modesta recunoastere a suferintelor pe care le-ati indurat alaturi de familiile dumneavoastra. Aceasta ceremonie de decorare are loc la exact 70 de ani de la eliberarea lagarelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Prin intermediul ei aducem un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Ziua eliberarii acestui teribil complex de exterminare este dedicata memoriei suferintei, vocilor rezistentei si preocuparii pentru aducere-aminte”, a spus KLAUS IOHANNIS la inceputul ceremoniei.

Potrivit presedintelui, momentul de marti are si o alta semnificatie. “Momentul de astazi mai inseamna, insa, un lucru. Inseamna ca noi, ca natiune, ne opunem ignorarii deliberate a trecutului. Inseamna ca nu ne ferim sa discutam deschis despre culpabilitate si responsabilitate. Tacerea in fata ororilor, igoranta in fata discriminarii, acceptarea in fata crimelor, nepasarea in fata urii au facut si ele posibil genocidul. Deportati in Transnistria de catre regimul antonescian ori la Auschwitz de catre autoritatile horthyste, evreii de pe aceste locuri au fost victime ale politicilor rasiale, antisemite, discriminatorii si criminale. Convoaie de barbati, femei, copii si batrani au parasit satele si orasele pentru a fi deportati. Mii de suflete nevinovate au disparut. Si odata cu ele si spiritul civic ori datoria morala. Prin tot ce a facut in ultimul deceniu in privinta comemorarii si cunoasterii Holocaustului, statul roman si-a insusit lectia trecutului. A inteles pe deplin sa actioneze impotriva uitarii si a oricaror forme ale intolerantei, discriminarii, rasismului, antisemitismului si xenofobiei”, a mai declarat seful statului.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Amintirea victimelor HOLOCAUSTULUI, un avertisment dureros al istoriei

KLAUS IOHANNIS a mai aratat ca prin demersurile sale in calitate de presedinte al Romaniei va cauta sa apere memoria victimelor Holocaustului. “Prin toate demersurile mele in aceasta directie voi cauta, in calitate de presedinte al Romaniei, sa urmaresc o misiune sacra: sa apar memoria victimelor Holocaustului si sa onorez adevarul istoric. O natiune nu poate avea viitor fara a-si respecta si cunoaste trecutul. Statul roman, prin institutiile sale, va continua eforturile concrete pentru prezervarea memoriei Holocaustului. Se pot gandi masuri educative in domeniu, dar si simbolice, precum amenajarea ori intretinerea spatiilor memoriale. In incheiere, as vrea sa adaug ca, in acele vremuri tulburi de deruta si disperare, au existat romani, si nu putini, cunoscuti sau nu astazi, care au dat dovada de solidaritate umana. Ei si-au riscat libertatea si viata, pentru a salva de la moarte semeni evrei sau romi. Sa ne indreptam gandul si catre ei. Gesturile lor curajoase reprezinta pentru noi un exemplu. Mi-as dori mult ca, in anii ce vin, in paralel cu comemorarea victimelor, sa incercam sa cunoastem cat mai multi dintre bravii cetateni romani care au facut astfel de gesturi in timpul razboiului”, a mai spus KLAUS IOHANNIS.

La finalul discuruslui sau, KLAUS IOHANNIS le-a cerut celor prezenti sa se roage in tacere pentru cei disparuti.”Ca rog sa pastram un moment de reculegere! Fie ca amintirea victimelor sa ramana vesnica in inimile noastre!”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Avem nevoie de un MUZEU al COMUNISMULUI in Romania. UPDATE

Seful statului a semnat vineri un decret de decorare a unor SUPRAVIETUITORI AI HOLOCAUSTULUI. “In semn de profund respect pentru suferintele indurate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in lagarele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, dorind a pastra vie memoria Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie sa o mai cunoasca”, seful statului a conferit Ordinul National ‘Serviciul Credincios’ in grad de Cavaler pentru Elizabeta Asztalos, Gabriela Bone, Viora Braun, Susana Diamantstein, Marta Marmor, Vasile Szekely si Etelca Tusa, arata un comunicat al Presedintiei.

Ziua de 27 ianuarie marcheaza sfarsitul Holocaustului si eliberarea lagarelor de concentrare naziste Auschwitz-Birkenau din Polonia de catre trupele sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Sursa foto: presidency.ro