Președintele Klaus Iohannis a desemnat noul premier! Ce a spus șeful statului despre alegerile anticipate

Președintele Klaus Iohannis i-a invitat, joi, pe președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru. Consultările vor avea loc joi, 6 februarie, potrivit Administrației Prezidențiale.

Update: Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi seară, o declarație de presă, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, în vederea nominalizării premierului.

Șeful statului a insistat că „soluția corectă” în situația politică actuală sunt alegerile anticipate, în condițiile guvernul PNL care a dorit să facă reforme s-a lovit de opoziția PSD care a „dorește să oprească lucrurile”.

Declarațiile președintelui:

Sunt în măsură să vă spun câteva concluzii.

Avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari care se opune acestor schimbări. Dorește să oprească lucrurile.

Ultimul exemplu este elocvent: Guvernul a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale: alegerea primarilor în două tururi.

Soluția corectă în această situație, cu un guvern care dorește să miște lucrurile, cu un PSD care este foarte prezent în parlament, întoarcerea la electorat este soluția corectă. Întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate

Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune.

Cred că putem face următorul pas: desemnarea a unei pesoane însărcinate cu formarea unui nou Guvern.

Îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern.

Știre inițială

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 12:45 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 13:30 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

Ora 15:45 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că după consultări, “probabil va anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern”. “Este nevoie de câţiva paşi politici şi vor fi făcuţi într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12,00. Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil că voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban, la trei luni de la învestirea sa în funcție. Au fost 261 voturi „pentru” și, potrivit informațiilor Digi24.ro, un senator liberal a votat alături de PSD.

După demiterea Guvernului Orban prin adoptarea moțiunii de cenzură, miercuri, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin este automat respins și nu mai poate fi promovat prin ordonanță de urgență, deoarece guvernul care rămâne interimar în funcție nu mai poate adopta decât acte administrative.

Pasul următor este ca președintele Klaus Iohannis să convoace consultări cu partidele la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui nou prim-ministru care să formeze un alt guvern.

Sursa foto: presidency