Presedintele KLAUS IOHANNIS a plecat la Bruxelles cu un AVION DE LUX. PRECIZARI de la presedintie. GALERIE FOTO

Administratia Prezindetiala a inchiriat un AVION DE LUX deplasarea la reuniunea extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles pe tema migratiei.

UPDATE 15.37: Consilierul prezidential DAN MIHALACHE a precizat, joi, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, ca avionul cu care a plecat presedintele KLAUS IOHANNIS la Consiliul European de la Bruxelles nu este unul de lux, aratand ca procedura inchirierii unei aeronave a fost urgentata din cauza convocarii intalnirii intr-un timp scurt.

DAN MIHALACHE s-a aratat convins ca echipa Administratiei Prezidentiale care s-a ocupat de inchiererea avionului a luat cea mai buna decizie, afirmand ca aeronavele “nu se gasesc pe strada, ca taxiurile”.

“As face precizarea ca nu este un avion de lux, este un avion de noua locuri si tinand cont de componenta delegatiei care a plecat la Consiliul European, care este formata din presedintele Klaus Iohannis si din consilierii prezidetiali domnul Ludovic Orban si domnul Lazar Comanescu, este normal sa fi inchiriat un avion de noua locuri, nu cred ca v-ati fi asteptat sa inchiriem un avion de 40 de locuri. In momentul de fata, domnul presedinte si Presedintia Romana nu au la dipozitie niciun fel de aeronava, pentru orice fel de zbor se inchiriaza in regim administrativ un avion”, a spus DAN MIHALACHE, care a mai aratat ca inchirierea unui avion de la Tarom costa 400.000 de lei, in timp ce acesta a costat 140.000 de lei.

“Este o solutie absolut logica pentru deplasarea de la Bruxelles. Este absolut anormal sa nu existe o aeronava prezidentiala. Daca as fi in locul dumneavoastra l-as intreba pe fostul presedinte de ce a ajuns Romania in starea in care practic nu are (…) Pentru asemenea lucruri, intotdeauna o tara gaseste resurse. Mie imi este rusine cand ma aflu pe pista la Bruxelles si cand vad ca tari mai mici au avioane ale statului. Am conceput un memorandum care sa fundamenteze pana la urma o decizie guvernamentala astfel incat si Romania sa aiba o aeronava de transport. Sper ca intr-un orizont de timp rezonabil un asemenea proiect va fi realizat, pentru ca este rusinos pentru tara. Sunt convins ca acei colegi care s-au ocupat de inchiriere au gasit cel mai mic pret, Administratia Prezidentiala se ocupa. Lucrurile astea se fac pe baza evaluarii pretului si sunt convins ca s-a gasit cel mai mic pret pentru un avion de noua locuri. Acest Consiliu a fost convocat de urgenta si a fost gasita o solutie de urgenta. Avioanele nu sunt ca taxiurile, nu stau chiar pe strada. Din pacate, presedintele, gratie mostenirii lui Traian Basescu, este in situatia de a umbla cu un avion inchiriat, pentru ca fostul presedinte nu s-a ocupat de aceasta tema. V-am spus foarte clar care sunt cheltuielile.  Stiu de unde am luat avionul. Chestiunea nu este de a lua un avion pentru Administratia Prezidentiala, la MAI ar trebui sa existe o unitate care sa se ocupe de transportul aero al demnitarilor”, a declarat DAN MIHALACHE.

Este vorba despre un avion Challenger CL300 cu noua locuri care a fost fabricat in 2009 si care apartine companiei Toyo Aviation.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Este nevoie de MASURI CREDIBILE pentru PREVENIREA MIGRATIEI pe termen lung

Conditiile din interior sunt de cel mai inalt nivel, atat in ceea ce priveste mobilierul, cat si in privinta celorlalte dotari tehnice care sunt puse la dipozitia pasagerilor.

Avionul este dotat cu DVD player, televizor LCD, un sistem audio performant sau comunicatii prin satelit. Aeronava atinge o viteza maxima de 891 kilometri pe ora si costa 20 de milioane de euro, iar o ora de zbor poate fi taxata de operatori cu sume cuprinse intre 3.000 si 8.000 de euro pe ora.

Potrivit site-ului companiei, aceasta isi propune sa redefineasca stilul de calatorie bussines, la un nivel superior clasei VIP.

Sursa foto: presidency.ro, toyoaviation.ro