Presedintele KLAUS IOHANNIS a PROMULGAT LEGEA RCA

Legea privind asigurarea obligatorie de raspundere civila a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Aceasta a devenit aplicabila inca de pe 20 mai dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta intrarea in vigoare a noilor tarife ale politelor de Raspundere Civila Auto (RCA). Legea prevede, printre altele, suspendarea politei, incheierea acesteia si pe o perioada de o luna sau despagubirea la orice service.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, anunta Administratia Prezindentiala, citata de Mediafax. Camera Deputatilor a adoptat in data de 16 mai legea privind asigurarea RCA, asiguratii avand posibilitatea sa contracteze o polita de asigure pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, sa o suspende pe perioada imobilizarii vehiculului si sa fie despagubiti indiferent de service-ul la care merg

Va reamintim ca: plata primelor de asigurare se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA.

Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguratilor sa fie despagubiti indiferent de service-ul in care isi vor repara masina, dar politele nu au cum sa creasca din cauza costurilor cu reparatiile, pentru ca acestea reprezinta doar o mica parte din costul total al daunelor, a explicat presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, la finalul sedintei comisiilor parlamentare care au intocmit raportul votat de plen.

De asemenea, utilizarea de piese contrafacute in efectuarea de reparatii auto este considerata infractiune. Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A. S.F., dupa formula prevazuta la art. 2 pct. 24 si se publica de catre A.S.F. Cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima, nu pot depasi cumulat 25% din tariful rezultat.

Pentru determinarea sumei reprezentand prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua in calcul istoricul daunelor platite, in ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat, precum si utilizarea unor tehnologii de tip telematics.

La incheierea contractului RCA si pe parcursul derularii acestuia, asiguratul are obligatia sa permita asiguratorului RCA accesul in baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, la evidenta accidentelor si a cererilor de despagubire anterioare si sa furnizeze informatiile solicitate de asiguratorul RCA pentru evaluarea riscului si calculul primei de asigurare, stabilite prin reglementari A.S.F, potrivit proiectului de lege.

Contractul RCA poate fi suspendat, la cererea asiguratului, pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului, conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului. Proprietarii au obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public.

Sursa foto: presidency