KLAUS IOHANNIS a participat la BILANTUL ANUAL al DIICOT! DECLARATII

Presedintele Klaus Iohannis participa, joi, la bilantul anual al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). La sedinta sunt asteptati sa mai participe, in afara de procurorul-sef al DIICOT, procurorul general si procurorul-sef al DNA. Sedinta de bilant a DIICOT este programata sa inceapa la ora 11.00, cu participarea presedintelui Klaus Iohannis, informeaza News.ro.

UPDATE 4: “A crescut numarul dosarelor, eficienta procurorilor. Succesele sunt si ale politistilor de la judiciar, care au reusit sa lucreze cu colegii nostri si sa rezolve dosare de substanta. Am remarcat cateva concluzii. A ramas un anume stoc de cauze mai vechi, unele chiar de peste 5 ani de la sesizare. Acest lucru e in atentia MP. Noua OUG de organizare a DIICOT prevede ca la dispozitia procurorului DIICOT trebuie sa fie ofiterii de politie juridiara. E vorba de cauze complexe, in care ei trebuie sa lucreze non-stop.

Acordam importanta drepturile cetatenilor. Am observat ca in spatiul public calitatea actelor de urmarire penala (au fost achitari, restituiri) este folosita ca arma in dezbaterile publice. Am discutat cu colegii ca sa facem in asa fel incat calitatea actelor de urmarire penala sa fie tot mai buna. Cheia succesului a fost si ramane cooperarea interinstitutionala. E nevoie ca politia judiciara sa beneficieze de resurse”, a declarat Procurorul general Augustin Lazar.

UPDATE 3: “Acea solutie de la Alba Iulia eu nu o pot comenta. Dupa aparitia acelei decizii, noi am analizat motivarea. Am decis cu colegii sa atacam cu contestatie in anulare”, a declarat Laura Codruta Kovesi. Aceasta a adaugat ca a fost studiata practica judiciara cu privire la contestatiile in executare solutionate exact pentru aceleasi motive de catre alte instante, inclusiv decizii ale ICCJ si aceasta este o solutie izolata.

Kovesi a precizat ca infractiunea de abuz in serviciu nu a fost dezincriminata. “Va rog sa va uitati la punctul 2 al deciziei”, a precizat ea.

Curtea de Apel Alba Iulia a emis prima decizie in care constata dezincriminarea unor prevederi ale infractiunii de abuz in serviciu si a stabilit incetarea executarii pedepsei de trei ani de inchisoare cu suspendare data in cazul fostului secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara Dan Daniel. Acesta era acuzat ca ar fi intervenit intr-un concurs organizat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

UPDATE 2: “Recentele initiative ale Executivului in ceea ce priveste modificarea legislatiei penale ar fi avut drept consecinta nu numai scaderea in intensitate a luptei anticoruptie, ci si repercusiuni grave si asupra spetelor aflate in competenta DIICOT. Am apreciat promptitudinea cu care institutia dumneavoastra a reactionat in mod public, semnaland faptul ca adoptarea unor asemenea acte normative ar creste riscul aparitiei unor conditii favorizante pentru fenomenele infractionale”, a declarat Klaus Iohannis, citat intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

“Un stat nu poate avea o economie puternica atunci cand criminalitatea organizata este mare. Forta financiara a gruparilor interlope sau criminalitatea informatica afecteaza profund siguranta statului si economia Romaniei, avand si un impact puternic asupra colectarii veniturilor la bugetul de stat. De aceea, este foarte important ca DIICOT sa aiba instrumentele potrivite pentru a contracara aceste atentate la dezvoltarea democratica a statului si pentru a interveni eficient”, a precizat presedintele.

Seful statului a mai spus ca Romania se afla intr-un moment de rascruce si “impreuna trebuie sa decidem pe ce drum vom merge de acum inainte: pe drumul democratiei, statului de drept si al justitiei independente, sau pe drumul coruptiei, lipsei de profesionalism si al abuzurilor institutionale”.

UPDATE 1: Valoarea totala a masurilor asiguratorii dispuse in cursul anului 2016 de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a fost de 4.216.910.789 lei, se arata in raportul de activitate al DIICOT, publicat joi pe site-ul institutiei. Presedintele Klaus Iohannis a ajuns joi la sediul DIICOT, unde este prezentat raportul anual al directiei, informeaza Agerpres. 

Potrivit raportului de activitate, prejudiciul total cauzat prin savarsirea infractiunilor, in dosarele solutionate in 2016 in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a fost de 441.422.564 lei si 37.116.224 euro (in total – aproximativ 135.428.599 euro), fata de 651.667.427 lei si 27.696.393 euro (in total – aproximativ 172.833.904 euro) in 2015.

“Valoarea totala a masurilor asiguratorii dispuse in dosarele solutionate in anul 2016 a fost de 209.037.298 lei (aproximativ 46.556.191 euro fata de 525.868.002 lei (aproximativ 117.119.822 euro) in 2015. Valoarea totala a masurilor asiguratorii dispuse in cursul anului 2016 a fost de 4.216.910.789 lei”, se mai arata in raport.

STIRE INITIALA

Raportul de activitate pe 2016 va fi prezentat de procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, la sedinta urmand sa ia parte si procurorul general Augustin Lazar, dar si procurorul-sef al DNA, Laura Kovesi. Intrebat, miercuri, la Parlament despre o eventuala comasare a institutiei pe care o conduce cu DNA, Daniel Horodniceanu a raspuns ca nu crede ca ar fi o idee buna.

“Nici nu cred ca a fost o idee foarte serioasa la acel moment si, din ce imi aduc aminte, ministrul Pruna se referea la un viitor foarte indepartat. (…) Haideti sa vedem intai proiectul de lege si discutam dupa. In acest moment, daca ma intrebati fara sa vad, desi nu este juridiceste foarte corect, v-as spune ca nu ar fi o miscare foarte buna”, a spus Horodniceanu, dupa o discutie in Comisia juridica a Camerei Deputatilor in care s-a luat in dezbatere OUG emisa de Guvernul Ciolos privind activitatea DIICOT.

Procurorul sef al institutiei a afirmat ca o astfel de comasare ar schimba modul in care functioneaza Directia, avand in vedere ca DIICOT si DNA sunt structuri cu competente diferite si moduri de organizare diferite. “Nu cred la acest moment ca ar fi o idee foarte buna. (…) Sa nu vorbim despre lucruri care ar putea sa fie, ci despre lucruri care sunt”, a adaugat el.

La inceputul anului 2017, au aparut discutii in spatiul public privind comasarea DNA si DIICOT, dar aceasta intentie a fost negata de Ministerul de Justitie condus de Florin Iordache, de premierul Sorin Grindeanu, precum si de liderii coalitiei de guvernare.

Sursa foto: presidency