Declaratiile presedintelui KLAUS IOHANNIS la VIZITA OFICIALA efectuata azi in SERBIA

Update 15:20  Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat joi, la Belgrad, ca Romania este interesata de perspectiva efectuarii unor EXPORTURI DE ENERGIE ELECTRICA spre piata regionala din sud-estul Europei, dar si de alte proiecte economice ce pot fi intreprinse impreuna cu SERBIA.

“Romania este interesata de perspectiva efectuarii unor EXPORTURI DE ENERGIE ELECTRICA catre SERBIA, respectiv catre piata regionala din sud-estul Europei. Exportul se poate realiza prin intermediul companiilor specializate care activeaza pe cele doua piete”, a spus Iohannis, dupa intrevederea cu omologul sau sarb, TIMOSLAV NIKOLIC.

El a aratat ca in plan economic Romania si Serbia isi propun o serie de PROIECTE COMUNE in domenii importante, precum INFRASTRUCTURA, context in care a mentionat AUTOSTRADA TIMISOARA-BELGRAD, cooperarea transfrontaliera si interconectivitatea energetica.

Iohannis a precizat ca a discutat cu omologul sau sarb si tema DREPTURILOR MINORITATILOR NATIONALE.

“Impreuna cu domnul presedinte Nikolic am cazut de acord ca este de datoria noastra, a autoritatilor din cele doua state, sa actionam hotarat pentru CONSOLIDAREA ROLULUI MINORITATILOR romana din Serbia si sarba din Romania, ca punte solida de legatura intre noi. Romania este intru totul deschisa la o cooperare bilaterala cat mai stransa pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu care inca persista si care, asa cum se cunoaste, au deosebita relevanta si din perspectiva procesului de integrare europeana”, a afirmat seful statului.

El a aratat ca Romania sustine INTEGRAREA IN UE A SERBIEI si a reafirmat interesul si importanta pe care tara noastra le acorda relatiilor cu statele din Balcanii de Vest si stabilitatii regionale.

“Este in interesul statelor noastre, al regiunii si al Uniunii Europene in ansamblul sau ca in aceasta regiune sa fie STABILITATE SI PACE. In discutiile cu domnul presedinte Nikolic am subliniat ca Romania sustine clar perspectiva europeana a Serbiei si a statelor din regiune. Serbia merita sa fie recompensata pentru eforturile semnificative de reforma facute pana in prezent. Speram ca negocierile efective de aderare ale Serbiei la UE sa DEMAREZE IN ACEST AN. Cunoastem din proprie experienta dificultatile si eforturile pe care le presupun intregul proces de pregatire si negociere a aderarii la UE. De aceea am exprimat disponibilitatea si deschiderea deplina a Romaniei de a oferi asistenta Serbiei in domenii relevante pentru procesul de integrare, daca Serbia, sigur, doreste acest lucru”, a sustinut Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza joi o vizita oficiala in Serbia, unde se va intalni si cu premierul acestei tari, cu presedintele Parlamentului, dar si cu comunitatea de romani.

Presedintele KLAUS IOHANNIS va efectua joi o vizita oficiala in REPUBLICA SERBIA, unde se va intâlni cu omologul sau sârb, TOMISLAV NIKOLIC, cu premierul ALEKSANDAR VUCIC si cu COMUNITATEA DE ROMANI din aceasta tara, informeaza Administratia Prezidentiala.

CITESTE SI: COMEMORARE MASACRU SREBRENICA: Premierul sarb a fost HUIDUIT si alungat cu PIETRE

Potrivit sursei citate, inainte de plecarea in Serbia, joi, in jurul orei 9:15, pe AEROPORTUL ”HENRI COANDA” din Otopeni, seful statului va sustine o declaratie de presa.

Programul vizitei cuprinde intâlniri cu PRESEDINTELE Republicii Serbia TOMISLAV NIKOLIC, alaturi de care seful statului va sustine o declaratie de presa comuna, cu prim-ministrul sârb, ALEKSANDAR VUCIC, care va oferi un dejun de lucru in onoarea presedintelui Klaus Iohannis, si cu presedintele Parlamentului Republicii Serbia, MAJA GOJKOVIC.

CITESTE SI: UNGARIA VA CONSTRUI UN GARD DE 4 METRI INALTIME LA GRANITA CU SERBIA

In cadrul vizitei, presedintele Iohannis se va intâlni cu reprezentantii MINORITATII ROMANESTI DIN SERBIA si va participa, totodata, la dineul oficial oferit de catre presedintele Republicii Serbia.

Sursa foto: presidency