KLAUS IOHANNIS viziteaza judetele COVASNA si HARGHITA: Am venit sa vedem care sunt FRECUSURILE

Presedintele Klaus Iohannis va merge, marti, intr-o vizita in judetele Harghita si Covasna pentru cunoasterea problemelor locale, identificarea realitatilor zonei, dar si a elementelor care tin de viitoarea dezvoltare regionala. In cadrul vizitei, seful statului va participa la o dezbatere cu autoritatile locale, va vizita Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, caminul ”Sfantul Stefan” din Miercurea Ciuc, fabrica Perla Harghitei din Sancraieni, iar la finalul zilei va lua parte la un ceremonial militar la Mausoleul de la Marasti, in judetul Vrancea, informeaza News.ro.

UPDATE 2: “Romania are mare nevoie de crestere economica si de modernizarea administratiei. In lumina acestor obiective, cred ca descentralizarea este obligatorie, ca alesii locali stiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea si trebuie sa dispuna de instrumentele necesare pentru a actiona in interesul local”, a spus Iohannis.

Despre regionalizare, presedintele a declarat ca este de dorit, dar in anumite conditii. “Regionalizarea este de dorit, dar numai daca se face in asa fel incat sa duca la modernizarea administratiei pentru a fi mai eficienta si pentru a duce la crearea de noi locuri de munca”,a punctat el.

In schimb, seful statului nu s-a aratat incantat de autonomia pe criterii etnice. “Autonomia locala si regionala ajuta. Dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindca ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde se recomanda ca in cazul unei regionalizari sa nu se faca regionalizare pe linie etnica”, a adaugat el.

Presedintele s-a aratat ingrijorat de soarta tinerilor din aceste zone, dar care nu vorbesc limba romana. “In final, ma ingrijoreaza soarta tinerilor din zona care nu vorbesc bine limba romana. E o problema care trebuie depasita ca doar asa putem convietui bine impreuna si sa le asiguram un viitor. Maghiarii bine educati au dreptul de a-si construi o cariera, fiind capabili sa lucreze si aici, dar si la Bucuresti”, a adaugat Iohannis.

La inceputul discursului, seful statului le-a multumit celor prezenti ca i-au intonat Imnul Secuiesc. “Va multumesc ca ati cantat cand am intrat, aveti voci bune si puternice”, a spus Iohannis.

UPDATE 1: Seful statului a fost intampinat in Harghita, la Consiliul Judetean, de mai multi protestatari care tineau in mana steagul secuiesc. “Pentru a vedea care sunt problemele oamenilor de aici am venit in vizita. Voi avea o serie de intalniri, voi sti mai multe despre Harghita si Covasna, despre oamenii de aici”, a spus Iohannis.

Iohannis a precizat ca Administratia Prezidentiala primeste multe scrisori de la oameni cu probleme, dar ca nu le poate rezolva pe toate. “Noi raspundem oamenilor, dar nu toate problemele putem sa le rezolvam noi. Insa pentru a vedea care sunt mai importante, care sunt frecusurile, pentru asta am venit si pentru asta vreau sa vorbesc cu oamenii”, a incheiat presedintele I

STIRE INITIALA

”Marti, 18 iulie, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va fi in vizita in judetele Harghita si Covasna. Au trecut multi ani de cand un sef de stat nu a mai fost in vizita oficiala in cele doua judete din centrul tarii, iar scopul acestei vizite il reprezinta cunoasterea problemelor locale, identificarea realitatilor zonei, dar si a elementelor care tin de viitoarea dezvoltare regionala”, a anuntat, in urma cu o saptamana, purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis.

Madalina Dobrovolschi a precizat ca seful statului va participa la o dezbatere cu autoritatile locale ce va avea loc la Consiliul Judetean Harghita, in Miercurea Ciuc, eveniment la care vor participa peste 300 de alesi locali, dar si reprezentanti ai institutiilor judetene. Dezbaterea poarta numele ”Coerenta si transparenta, exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna” si se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confrunta cei din administratia locala din judetele Harghita si Covasna, identificarea domeniilor cu potential de dezvlotare in aceasta zona, dar si a modului in care sunt puse in practica masurile de ordin administrativ.

”Cele doua judete, e bine de subliniat, au un potential extraordinar de dezvoltare, dar trebuie identificate conditiile care vor face posibila aceasta dezvoltare. (…) Temele care vor fi abordate in cadrul acestei dezbateri: infrastructura, activitati economice si forta de munca la nivel local, capacitatea de colaborare prin intermediul clusterelor si asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, turismul si potentialul de dezvoltare din aceasta zona”, a aratat Dobrovolschi.

Dezbaterea este organizata de Consiliul Judetean Hraghita in colaborare cu Consiliul Judetean Covasna.Tot marti, seful statului viziteaza si Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, purtatorul de cuvant precizand ca Iohannis isi doreste sa sublinieze inca o data importanta pe care o acorda incurajarii traditiilor, respectarii drepturilor si libertatilor prevazute de Constitutie cand vorbim despre libertate religioasa, dar si dezvoltarea parteneriatului intre autoritatile locale si culte in domenii precum cel cultural, social si educational.

”Este una dintre cele mai cunoscute zone de pelerinaj din Romania. De asemenea, este cel mai mare complex de acest gen din Europa de Est, adunand credinciosi din Romania si din alte tari. Vizita la acest centru spiritual are un rol foarte clar”, a punctat Dobrovolschi.

De asemenea, tot in cadrului vizitei in Harghita, Iohannis se va opri la caminul ”Sfantul Stefan” din Miercurea Ciuc.

”Va vizita acest camin, si, de asemenea, in incinta acestei institutii, va avea o intalnire cu mestesugari, intreprinzatori si producatori autohtoni. Ca de fiecare data, cand sunt astfel de contexte, presedintele isi doreste sa sublinieze faptul ca sustine agricultura ecologica si, de asemenea, producatorii autohtoni, mestesugarii. Sa nu uitam ca aceste aspecte tin de brandul Romaniei si, daca tot vorbim de potential de dezvoltare in aceasta zona, tocmai aceste lucruri pot face parte din elementele de dezvoltare agroturistica din zona Harghita si Covasna”, a mai spus purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei.

Potrivit estimarilor Administratiei Prezidentiale, deplasarea in judetul Harghita se va finaliza undeva in jurul pranzului cu o vizita la un obiectiv foarte important din punct de vedere economic pentru aceasta zona.

 
Sursa foto: presidency