Presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania vrea o “ROMANIE FEDERALA”

Presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a declarat vineri ca in Ardeal telul este crearea unui sistem de autonomii si ca formatiunea pe care o reprezinta isi imagineaza o “ROMANIE FEDERALA”.

Toro T. Tibor a criticat UDMR pentru ca nu a facut nimic pentru politica nationala maghiara in ultimii 10-15 ani de cand se afla la guvernare si a adaugat ca alegerile prezidentiale din Romania sunt extrem de importante si reprezinta o ocazie pentru maghiari sa isi faca cunoscute solicitarile si sa spuna care sunt asteptarile lor de la statul roman.

“Sa spunem, pentru loialitatea maghiarilor, ce trebuie sa faca statul roman pentru noi (…) Vom putea vorbi despre autonomie, despre drepturile colective. (…) Loialitatea se manifesta prin faptul ca platim dari, impozite, la modul mult mai serios decat romanii si avem asteptari si putem spune ce fel de Romanie ne imaginam noi. PPMT isi imagineaza o Romanie federala, care acum este un subiect tabu”, a sustinut Toro T. Tibor, potrivit jurnalul.ro, care citeaza Agerpres.

Liderul PPMT a afirmat ca aceste mesaje trebuie sa ajunga si la societatea romaneasca, nu doar la maghiari sau la comunitatea internationala, exprimandu-si pesimismul ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, care va candida la prezidentiale, se va putea achita de aceasta sarcina.

“PPMT, daca nu va primi garantii ca se poate achita de sarcini, atunci vom avea un candidat propriu. Inca nu am decis”, a conchis Toro T. Tibor.

Tema autonomiei este dezbatuta pe larg in penultima zi a lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, la lucrari fiind prezenti reprezentanti ai mai multor regiuni autonome din Europa.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro