Presedintele Romaniei a solicitat reexaminarea legii de respingere a OUG 74/2010 privind educatia si cercetarea

Presedintele Romaniei Traian Basescu transmite Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind respingerea OUG 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educatiei si cercetarii, aratand ca respingerea actului normativ ar putea crea o desincronizare legislativa.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in motivarea cererii se mentioneaza ca actul normativ trimis spre promulgare respinge Ordonanta de Urgenta a Guvernului 74/2010 care a fost emisa pentru modificarea unor acte normative din domeniul educatiei in vederea reorganizarii unor institutii din sistemul de invatamant cu atributii preponderent in domeniul cercetarii stiintifice in scopul eficientizarii activitatii si a rationalizarii cheltuielilor bugetare.

“Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010 consacra modificarea a trei acte normative, printre care si Ordonanta Guvernului nr. 62/1999 privind infiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Aceasta entitate a fost creata prin comasarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrului National de Management Programe si a Agentiei Manageriale de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic – Politehnica (AMCSIT – Politehnica)”, precizeaza sursa citata.

De asemenea, se arata ca, anterior aprobarii OUG 74/2010 cele trei institutii fuzionate aveau atributii in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii.

Citeste si: Basescu: Nu-i dau nicio sansa lui Geoana. Daca dreapta isi alege candidat comun, stanga nu are cum sa dea presedintele Romaniei 

“Ordonanta de urgenta a fost elaborata in scopul eficientizarii resurselor materiale, financiare si umane. Mai mult decat atat, Legea educatiei nationale nr. 1/2011, prevede, in Art. 217, ca: «Infiintarea, regulamentele de organizare si functionare, structura si componenta organismelor specializate prevazute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, conform legii. Bugetele acestor organisme sunt gestionate prin Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) si se constituie pe baza contractuala intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si UEFISCDI sau din alte surse legal constituite, gestionate de UEFISCDI.». Prin urmare, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii este o agentie din subordinea Ministerului Educatiei cu atributii-cheie in desfasurarea activitatilor de finantare in sistemul national de invatamant superior si cercetare”, se mentioneaza in cererea de reexaminare.

De asemenea, este subliniat ca UEFISCDI are atributii importante cum ar fi asigurarea functionarii in conditii optime a consiliilor consultative ale Ministerului Educatiei, coordonarea implementarii programelor din invatamant, realizarea de proiecte de dezvoltare institutionala si de sistem referitoare la invatamantul superior, cercetare, dezvoltare si inovare cu finantare nationala si internationala.

Presedintele considera ca Legea de respingere a OUG 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educatiei si cercetarii “nu este oportuna, ea facand referire la mai multe institutii a caror activitate a fost eficientizata prin reorganizarea si functionarea lor sub o singura entitate cu atributii executive in cercetare, dezvoltare si inovare in subordinea Ministerului Educatiei”.

“Totodata, opinam ca respingerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 74/2010 ar putea crea o desincronizare legislativa, avand in vedere faptul ca, in mai multe acte normative din domeniul invatamantului superior, cercetarii, dezvoltarii si inovarii, se face referire la institutiile reglementate de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 74/2010. Prin adoptarea unei legi de respingere a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 74/2010 s-ar genera un posibil vid legislativ care ar conduce la o blocare ori perturbare a finantarii sistemului de invatamant superior, cercetarii, dezvoltarii si inovarii”, se mai arata in cererea de reexaminare.

Presedintele solicita reexaminarea Legii trimisa spre promulgare in sensul adoptarii unei legi de aprobare a OUG 74/2010.

Sursa foto: presidency.ro