VIDEO. Inregistrarea discutiei dintre Basescu, Ponta si Petrescu: Unde ati studiat? La Harvard, la Oxford?

Numele lui Traian Basescu apare in opt dosare penale

Presedintia Romaniei a publicat, luni seara, inregistrarea discutiei dintre presedintele TRAIAN BASESCU cu primul-ministru VICTOR PONTA si ministrul Finantelor, IOANA PETRESCU, din cadrul consultarilor desfasurate cu cateva ore in urma la Palatul Cotroceni pe tema reducerii CAS. La sfarsitul materialului puteti vedea inregistrarile video publicate de Presedintie.

Presedintele TRAIAN BASESCU a declarat, dupa consultari, ca pentru prima data va face publica inregistrarea discutiei cu premierul si ministrul Finantelor, dupa ce VICTOR PONTA a spus ca s-au certat, iar tonul sefului statului la adresa IOANEI PETRESCU a fost ”badaranesc”.

Discutia s-a bazat in mare masura pe intrebari concrete din partea presedintelui Traian Basescu pe tema reducerii CAS si raspunsuri evazive, mai ales din partea premierului.

Cand seful statului a intrebat-o pe IOANA PETRESCU daca are la indemana cifre cu privire la acoperirea buegtului dupa aplicarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, aceasta a oferit un raspuns care nu l-a multumit deloc pe BASESCU, care i-a transmis ca se astepta la argumente mai puternice, avand in vedere ca este absolventa a Universitatii Harvard, acolo unde si-a terminat studiile si celebrul economist Nouriel Roubini, cel care a prevestit criza financiara. Iata cum a decurs discutia de la Palatul Cotroceni:

Basescu, catre Ioana Petrescu: Doamna ministru, avem de acoperit inseama vreo 11 mld. Din ce?

Ioana Petrescu: Masura CAS este extrordinar de buna pentru toata lumea, o sutin. Am facut studii.

Basescu: Dati-mi-le si mie. Dati-mi si mie studiul despre care spuneti ca s-a facut.

Ponta: Va dam apoi.

Basescu: Mai oameni buni, discutam ca intre oameni care stiu ce fac. Am crezut ca avem o discutie pe cifre. Reprosul nu e atat catre domnul prim-ministru, ci catre minitrul de finante. Aratati-mi din ce se va umple golul de la fondul de pesnisii.

Ioana Petrescu: In momentul in care se va aproba bugetul pe 2015, sursele vor fi foarte clare.

Basescu: Doamna, eu trebuie sa o promulg acum! Eu am mai avut o intamplare in 2008, cu salariile profesorilor. Stiu ca am promulgat si nu a fost bine deloc pe urma. Eu nu inteleg de ce ati promov-o atat de repede. Parlamentul a fost pacalit.

Basescu, catre Ponta: Executivul, din care faceti parte si dvs , si eu, avem responsabilitati pe cifre.

Ponta: Eu cred ca dvs nu conduceti executivul. E dreptul dvs sa retrimiteti legea in Parlament.

Basescu: Asta vreti?

Ponta: Nu, eu vreau sa o promulgati.

Basescu: Atunci dati-mi argumente, nu lozinci.

Basescu, catre Ioana Petrescu: Unde spuneati ca ati terminat, la Harvard, la Oxford? Roubini e economist de Harvard, ma asteptam la argumente de genul lui. M-as fi asteptat sa veniti cu o foaie pe care sa scrieti: de aici luam un ban, de aici cinci, si as fi fost cu conttiinta impacata ca nu iau parte la o inselaciune. Imi puteti trimite maine o fisa cu evaluarile dvs, sub semnatura dvs, in care sa aratati cum acoperiti reducerea CAS?

Basescu: Marea mea problema este sustenabilitatea masurii pe care nu o vad. Cuc e acoperim deficitul suplimentar de 5 mld.? Oricare dintre dvs.

Ponta: Constitutia prevede dreoptul dvs. de a retrimite proiectul de lege in Parlament. Aveti acest drept constitutional. Din moment ce este o lege votata de Parlament, avem impactul si toate celelalte masuri. Avem aici expunerea de motive. Noi o cosideram necesara, ca in acest an, conform discutiilor cu FMI, Banca Mondiala, nu se modifica tintele de deficit anuntate. Avem capacitatea de a pregati si a face aceasta masura nu numai sustenabila, dar si profitabila.

Basescu, catre Ponta: In campanie o sa fiti inca prim-ministru.

Sursa foto: jurnalul.ro

Partea I:

Partea a II-a: