Presedintia, catre Guvern: Urgenta convocarii CSAT, justificata chiar de presiunile facute de membrii Guvernului

Presedintia Romaniei a emis, in urma cu putin timp, un comunicat de presa, prin care raspunde pozitiei formulate in aceasta dimineata de Guvernul Romaniei, la sedinta CSAT convocata de urgenta de presedintele Traian Basescu pentru ora 11.00.

In comunicatul de presa remis Mondo News se precizeaza ca urgenta convocarii sedintei CSAT este justificata de presiunile pe care chiar membrii Guvernului Romaniei, in frunte cu primul-ministru Victor Ponta, le-au facut in ultimele saptamani.

Va prezentam mai jos comunicatul transmis la redactie de Administratia Prezidentiala:

„Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a convocat de urgenta o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a tarii astazi, chiar a doua zi dupa ce Guvernul Romaniei a solicitat acest lucru in mod oficial (documentele privind privatizarea CFR Marfa au fost trimise de Guvernul Romaniei Secretariatului CSAT joi, 1 august a.c., la ora 17.05, dupa plecarea din tara a domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta). Urgenta este justificata de presiunile pe care chiar membrii Guvernului Romaniei, in frunte cu domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta, le-au facut in ultimele saptamani pentru convocarea acestei sedinte, de faptul ca procesul de privatizare a creat incertitudini in randul salariatilor CFR Marfa si al familiilor acestora, dar si ca urmare a angajamentului de finalizare a procesului de privatizare in cursul lunii septembrie.

Rugam Guvernul Romaniei sa dea dovada de mai multa responsabilitate si acuratete in furnizarea informatiilor catre public pentru a evita eventuale dezinformari si sa corecteze informatia publicata in comunicatul de presa din data de 26 iulie 2013 in care se spune ca «Guvernul Romaniei asteapta in contiuare convocarea CSAT de catre presedintele Romaniei» si ca documentele privind privatizarea CFR Marfa «au fost trimise catre Consiliul Suprem de Aparare a tarii» (in realitate, documentele au fost trimise abia dupa o saptamana, joi, 1 august a.c., la ora 17.05)”.

Reamintim ca Guvernul Romaniei a anuntat vineri dimineata, intr-un comunicat de presa, ca nu a cerut convocarea de urgenta a CSAT, ci a solicitat presedintelui sa dispuna includerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a proiectului de HG amintit anterior. 

Guvernul Romaniei considera ca discutarea in CSAT a subiectului nu trebuie sa aiba drept scop sau consecinta pasarea responsabilitatii intre institutiile statului, ci eventuala evidentiere a unor informatii noi, care pot pune la indoiala viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfa, sau care pot elimina dubiile ridicate in ultima perioada. “Fara o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat”, se arata in comunicat.

Executivul catalogheaza ca fiind o fortare decizia presedintelui de a convoca “de urgenta” CSAT, hotararile in cadrul Consiliului luandu-se cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot, se mai arata in comunicat.