Presedintii Birourilor Electorale ale sectiilor de votare vor primi materialele pentru alegeri sambata

Toate materialele necesare procesului de votare au fost distribuite primariilor, urmand ca sambata acestea sa fie predate presedintilor Birourilor Electorale ale sectiilor de votare, a anuntat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a spus, in videoconferinta care a avut loc vineri, ca presedintii Birourilor Electorale ale sectiilor de votare vor prelua, sambata, stampilele, buletinele de vot si timbrele autocolante din spatiile puse la dispozitie de primari, iar pana la ora 18.00, acestea vor trebui sa ajunga la sediile sectiilor de votare, sub paza. Prefectii, impreuna cu presedintii Birourilor Electorale Judeten si cu reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente, au facut deja instruirile de specialitate cu toti presedintii Birourilor Electorale ale sectiilor de votare.

CITESTE SI: Bucurestenii isi pot face BULETIN pentru ALEGERI si sambata si duminica 

Alegerile prezidentiale vor avea loc in 18.550 de sectii de votare din tara si 294 in strainatate, pentru scrutin fiind pregatite 20.745.068 de buletine de vot si 94.220 de stampile cu mentiunea “Votat”. Oprea le-a cerut prefectilor sa se asigure ca fiecare sectie de votare este dotata corespunzator, in asa fel incat procesul electoral sa se desfasoare in conditii normale.

Vicepremierul a mentionat ca, potrivit legii, incepand de sambata si pana la incheierea activitatii sectiei de votare, atat masurile de organizare, cat si cele de ordine publica necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii sunt in atributia presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.

Oprea a precizat ca autoritatea acestuia se intinde si in afara locului in care se voteaza, respectiv in curte si in jurul acestuia, pe strazi si in piete publice, pana la o distanta de 500 de metri. Persoanele care nu respecta dispozitiile presedintelui biroului electoral al sectiei de votare in ce priveste asigurarea ordinii in sediul in care functioneaza sectia de votare si in imprejurimi poate fi sanctionat cu amenda de la 1.500 la 4.500 de lei.

Procesul de votare va incepe duminica, la ora 07.00 si se va termina la ora 21.00. Alegatorii vor vota la sectiile la care sunt arondati potrivit domiciliului. Persoanele care in ziua votarii se vor afla in alte localitati decat cele de domiliu vor putea vota la orice sectie din tara, insa numai dupa ce vor declara in scris, propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Oprea a atras atentia ca persoanele care voteaza de doua sau de mai multe ori, ori voteaza fara a avea acest drept risca intre sase luni si trei ani de inchisoare. Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru persoanele care ofera bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegatorii sa voteze sau nu un anumite candidat. Romanii care duminica se vor afla in strainatate pot vota la una din cele 294 de sectii organizate in afara tarii.

Ministrul Afacerilor Interne a atras atentia cetatenilor care vor merge duminica la vot sa se asigure ca au documentele de identitate valabile. Oprea a precizat ca Birourile de Evidenta a Persoanei vor fi deschise pentru eliberarea documentelor de identitate atat sambata, cat si duminica, in ziua votului.

CITESTE SI: GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ceea ce trebuie sa stii despre ALEGERILE PREZIDENTIALE 

Alegatorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate presedintelui Biroului Electoral al sectiei de votare, solicitari care trebuie depuse cel mai tarziu pana sambata. Persoanele retinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale vor putea vota dupa ce vor face cereri in acest sens catre directorul penitenciarului sau centrului de arest.

Persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobila daca vor face cereri catre presedintii sectiilor de votare, insotite de o copie a hotararii judecatresti prin care s-a decis masura respectiva, precum si de o copie a incheierii prin care s-a respins cererea de a permite parasirea domiciliului, a mai spus vicepremierul Gabriel Oprea.

Sursa foto: adevarul.ro