Pretul gazelor pentru populatie va creste de mai multe ori in acest an

Pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste cu 2 la suta de la 1 aprilie, urmand ca, pana la finele anului, sa aiba loc alte doua scumpiri, de cate 3 la suta, la 1 iulie si la 1 octombrie, a declarat, luni, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE).

“La 1 aprilie, va fi o crestere de 2 la suta la pretul gazelor pentru consumatorii casnici si cu 5 la suta pentru non-casnici”, a spus Havrilet, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte doua scumpiri. “La 1 iulie va fi o crestere pentru non-casnici de 5 la suta si pentru casnici de 3 la suta, iar, la 1 octombrie, cresterea va fi de 4 la suta pentru non-casnici si de 3 la suta pentru casnici”, a completat Havrilet.

Citeste si: Noile prevederi privind grupa I si a II-a de munca si indicele de corectie vor fi aplicate, sustine premierul

Romania a platit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai putin decat în 2012, a precizat Havrilet. “În sectorul de energie electrica, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a facut foarte usor, pentru ca productia este mai mare decat consumul, dar la gaze este mai complex, pentru ca noi trebuie sa importam. Totusi, factura la importul de gaze a scazut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce înseamna un plus în balanta externa de plati a Romaniei”, a subliniat presedintele ANRE.

Potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica, anul trecut Romania a importat cu 50 la suta mai putine gaze decat în 2012.

Anual, Romania importa în jur de 20 la suta din consumul de gaze.

Sursa foto: economica.net