Pretul gazelor va creste de la 1 aprilie

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici se va mari cu 2 la suta de la 1 aprilie, a anuntat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

“La energia electrica nu avem in vedere o crestere a preturilor, la gaze naturale — de la 1 aprilie. La gaze este o crestere prevazuta in calendarul convenit cu forurile internationale si este vorba de 2 la suta la consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali din piata reglementata, pentru ca noi avem consumatori si in piata libera, preturile vor creste cu aproximativ 5 la suta”, a afirmat Havrilet, citat de Agerpres.

Citeste si: Pretul gazelor romanesti va creste cu 143% in urmatorii doi ani – studiu Deloitte

Conform calendarului preturilor, exista mai multe trepte de crestere a pretului la gaze, dar de la 1 iulie evolutia pietei va fi una de asa maniera incât preturile sa poata fi controlate, a mai aratat presedintele (ANRE).

Havrilet a precizat ca pe piata reglementata sunt 15 la suta din consumatorii industriali, acestia fiind consumatori mai mici, si nu din marile industrii iar ei pot sa aleaga daca ramân in cadrul pietei reglementate, platind tarifele care sunt in calendar sau pot sa mearga in piata libera si sa negocieze direct un alt pret.

Potrivit unei estimari care a fost realizata de firma de consultanta Deloitte, pretul gazelor romanesti va creste in urmatorii doi ani cu 143 la suta, conform calendarului de liberalizare a pietei gazelor. Astfel, pentru consumatorii industriali, preturile finale vor fi majorate cu 72 la suta.

Sursa foto: capital.ro.