Pretul la benzina va creste cu 0,4 lei/litru, estimeaza ministrul Finantelor

In urma aplicarii accizei de 7 eurocenti pe litrul de carburant, pretul benzinei la pompa va fi mai mare cu 0,3 – 0,4 lei pe litru, estimeaza ministrul Finantelor Daniel Chitoiu.

“In 2010 pretul petrolului Brent a crescut cu 35,7%, iar al produselor petroliere cu 26,3%, in 2011 pretul petrolului a crescut cu 31,1%, iar pretul carburantilor la pompa s-au majorat in Romania in 2010 cu 13% si in 2011 cu 12,8%, deci la o treime sau maxim jumatate din cresterea neta a pretului carburantului.

Crestere accizei cu 0,7 centi nu are ca impact direct la pretul la pompa aceeasi crestere. Cresterea estimata de noi este undeva la 0,3 – 0,4 lei in functie de tipul carburantului, daca este benzina sau motorina, dar aceasta este o estimare pesimista, adica maxima.

Noi credem ca pretul in produsul final este mult mai mic pentru ca pretul este raportul dintre cerere si oferta”, a declarat Chitoiu, in cadrul dezbaterilor privind bugetul pe anul viitor din Comisiile parlamentare pentru buget-finante.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in mai multe randuri, ca va trimite inapoi bugetul de stat pe 2014, daca se pastreaza cresterea accizei la benzina cu 7 eurocenti si se mentine cresterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltarii.