PRETUL POLITEI RCA va fi INGHETAT timp de 6 luni. REACTIA premierului CIOLOS

Pretul politei RCA va fi inghetat, timp de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit unei ordonante de urgenta ce va fi adoptata, miercuri, de Guvern, informeaza televiziunile de stiri.

Anuntul a fost facut de premierul Dacian Ciolos, la debutul sedintei Executivului, care are loc dupa o runda de negocieri cu transportatorii. El a tinut sa precizeze ca nu e vina Guvernului ca s-a ajuns aici si a mentionat ca ASF este institutia care trebuia sa ia masuri astfel incat sa rezolve problemele semnalate de transportatori. Insa avand in vedere ca discutiile treneaza de cateva luni, Executivul e nevoit sa dea o ordonanta de urgenta (OUG) care sa reprezinte un punct de pornire pentru stabilirea unui nou cadru legislativ in domeniul RCA.

“Dupa cum stiti, sunt discutii pe acest subiect care treneaza de la inceputul anului. E o situatie care nu a fost creata de Guvern si nu depinde de Guvern. Avem in Romania ASF-ul, (…) acolo ar fi trebuit luate masuri dupa discutii cu transportatorii si asiguratorii, pentru a se evita sa ajungem in situatia actuala de conflict. Dupa mai multe luni de discutii – si aici vreau sa le multumesc celor doi vicepremieri si ministrului Finantelor – cu ASF, asiguratorii si transportatorii am ajuns la concluzia ca solutia cea mai buna si cea mai rapida pentru a rezolva aceasta problema este o propunere de ordonanta de urgenta, in care se regasesc cred ca 12 din cele 14 propuneri ale transportatorilor”, a explicat Ciolos.

CITESTE SI: PROTESTUL TRANSPORTATORILOR VA PARALIZA CENTRUL CAPITALEI

Premierul a amintit si de faptul ca exista din luna mai un proiect de lege in Parlament pe tema RCA, care a trenat destul de mult, avand in vedere ca abia marti a trecut de Senat, care e prima Camera sesizata. In aceste conditii, Ciolos a precizat ca e responsabilitatea Guvernului sa adopte proiectul de OUG pentru a evita blocarea drumurilor in Romania. Reamintim ca transportatorii au amenintat cu un protest amplu, organizat joi, daca nu vor fi multumiti de masurile luate de autoritati pentru rezolvarea problemelor legate de pretul RCA.

Astfel, OUG ce se afla miercuri pe masa Guvernului prevede o solutie pe termen scurt, anume inghetarea preturilor politelor RCA pentru o perioada de 6 luni. Pretul de referinta va fi calculat insa de ASF, care are la dispozitie 30 de zile pentru a stabili nivelul acestui prag maxim. Anterior, transportatorii au precizat ca e posibil ca pretul sa fie plafonat la nivelul celui inregistrat in primul trimestru din 2015, ceea ce ar fi o gura de oxigen pentru soferi, care s-au confruntat in ultimele luni cu o scumpire drastica a politelor.

OUG mai prevede ca in cele 6 luni sa fie pus la un punct un sistem de control si de urmarire a pretului RCA de catre ASF, dar si alte masuri precum:

– contractul poate fi incheiat pe o luna sau multiplu de o luna pana la 12 luni;

– contractul poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada in care ii este suspendat dreptul de ciruclatie sau vehiculul e imobilizat;

– persoana vatamata e despagubita de propriul asigurator, iar acesta isi va recupera banii de la asiguratorul celui care a produs accidentul;

– in stabilirea pretului RCA se va tine cont doar de istoricul soferului;

– asiguratorii vor fi obligati sa puna la dispozitia asiguratilor, la cerere, si metoda de calcul pe care a fost determinata valoarea politei;

– ASF va putea, pe baza acestui cadru normativ, sa ceara asiguratorilor sa notifice majorarea pretului RCA in sistemul de control;

– daca despagubirea nu e platita la termen, sa se perceapa penalitati de intarziere.

Sursa foto: realitatea