Pretul RCA ar putea creste in urmatorii doi ani, dar s-ar putea reduce comisioanele

Pretul RCA ar putea creste in perioada urmatoare. O spun brokerii de pe piata asigurarilor, in opinia carora cei care activeaza pe acest segment vor fi nevoiti sa-si regandeasca tarifele pe segmentul auto, o tendinta in acest sens observandu-se deja de la inceputul anului si pana in prezent.

“Rezultatele de pana acum si ultimele evenimente din piata asigurarilor ii «obliga» (pe asiguratori – n.r. ) sa-si regandeasca tarifele pe segmentul auto. Se observa deja o tendinta de la inceputul anului, de crestere a pretului RCA. Practic, vom asista in urmatorii doi ani la o crestere a pretului, dar si la o reducerea a comisioanelor. Este o tendinta naturala, care, daca se va mentine, din punct de vedere al intermediarului nu va fi o problema majora. Pe broker il intereseaza mai putin ca nivelul de comision sa fie de 20 sau 25%, ci valoarea absoluta incasata”, spune Viorel Vasile, seful unei companii de pe piata romaneasca de asigurari, pentru WallStreet.ro.

O problema pe piata asigurarilor din Romania este lipsa de incredere, considera Viorel Vasile, care atrage atentia ca situatii precum cea in care cientul ajunge sa-si repare singur masina la service pentru ca asiguratorul nu vrea sa plateasca nu ar trebui sa se mai repete.

Citeste si: Acciza la carburanti ar putea duce la o explozie a preturilor

“In primul rand de la brokeri si de la societatile de asigurari porneste lipsa de incredere, pentru ca noi suntem cei care ar trebui sa formam piata. Noi ar trebui sa ne tinem de promisiune. In momentul in care semnam un contract, sa-l si respectam. Nu sa-i achiti clientului mai putini bani decat ar trebui ori sa ajunga sa-si repare singur masina la service pentru ca asiguratorul nu vrea sa plateasca. Aceste aspecte aduc o slabire a credibilitatii pietei, in ansamblu, si a ceea ce inseamna concept de asigurare”, apreciaza Viorel Vasile, pentru sursa citata.

Intrebat ce solutii trebuie aplicate pentru a se evita pierderile, Viorel Vasile a declarat: “Daca incasezi 10 lei si trebuie sa platesti pentru daune 12 lei, acumulezi pierderi. Chiar daca in primii ani se rostogolesc, dupa aceea devin cronice, iar ca solutie exista doua variante: o majorare de capital sau se ajunge la intarziere de plata”.

Astfel, indiferent daca tariful de prima este de 300 de lei sau de 600 de lei, iar comisionul de intermediere este de 20%, respectiv 10% in al doilea caz, in valoare absoluta brokerului ii revin tot 60 de lei, pentru o polita incheiata. “Conteaza foarte mult daca suma care imi ramane prin comision imi poate permite derularea activitatii”, a mai spus acesta, pentru sursa citata. 

Costul reasigurarilor , in crestere in 2013

Costul reasigurarilor creste constant in ultima perioada in Romania, iar acest lucru se va reflecta si in preturile platite de cetateni pentru asigurari. Efectul va fi mai puternic resimtit pe piata RCA, acolo unde societatile au operat deja scumpiri, uneori substantiale, fata de anul precedent, potrivit Capital. Concret, dupa primele noua luni din 2013, asiguratorii platisera pentru reasigurari cu 30% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, raportat la primele brute subcrise.

Segmentul RCA ocupa cea mai importanta pondere in total, cu o valoare a primelor cedate de peste 536 de milioane de lei sau 30% din totalul subscrierilor. Pe aceasta zona, costul reasigurarii a crescut chiar cu mai mult decat media de 30%.