PRETUL reglementat al ELECTRICITATII va fi REDUS din luna iulie, potrivit ANRE

PRETUL reglementat al ELECTRICITATII va scadea incepand cu luna iulie a acestui an, a anuntat miercuri Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), fara a preciza nivelul ieftinirii.

“Pe zona pe care o coordonez va fi o economie in factura finala”, a spus Calota, care este responsabil pentru departamentul de eficienta energetica, energie regenerabila si cogenerare.

Intrebat cine a fost vinovat pentru facturarea dubla a consumatorilor pentru certificatele verzi, Calota nu a dat un raspuns clar, spunand insa ca au fost greseli de comunicare si in supravegherea mai atenta a distribuitorilor si furnizorilor de energie electrica.

El a aratat ca, in opinia sa, informatiile care apar pe facturile ar trebui simplificate.

Costul cu certificatele verzi se factureaza, din septembrie 2012, separat pe facturile la electricitate. Certificatele verzi reprezinta o forma de ajutor de stat pentru producatorii de energie din surse regenerabile.

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de energie verde, care apoi le vand furnizorilor, pe care ANRE ii obliga sa le cumpere. Furnizorii de energie transfera apoi costul cu certificatele verzi catre clientii lor, care in final sunt cei care platesc ajutorul de stat acordat de Guvern energiei verzi.

Citeste si: Comisie de ancheta privind spaga de la ANRE

Romania sprijina energia regenerabila pentru ca si-a asumat acest lucru fata de Comisia Europeana. Potrivit acestui angajament, fiecare tara membra a Uniunii Europene trebuie sa atinga anual o anumita cota de energie din surse regenerabile in consumul total.

Chiar daca din septembrie 2012 costurile furnizorilor cu certificatele verzi trebuia mentionat separat pe facturi, ANRE nu a redus corespunzator tariful reglementat de furnizare a ELECTRICITATII. Tariful reglementat de furnizare a energiei trebuia redus tocmai pentru a nu aparea situatia de facturare dubla.

Citeste si: Vicepresedintele ANRE, interceptat in dosarul mitei ANRE – ENEL

Din acest motiv, furnizorii de energie au continuat sa factureze costul cu certificatele verzi de doua ori, odata prin includerea acestor costuri in tariful reglementat de ANRE si a doua oara prin facturarea separata a costului cu certificatele verzi, pentru perioada septembrie 2012 – iulie 2013.

Sursa foto: jurnalul.ro