Preturi benzina si motorina: O noua scumpire la carburanti

Dupa ce saptamana trecuta se inregistra o ieftinire de 1-2 bani la pompele Petrom si LuKoil, compania ruseasca a publicat pe site preturi crescute.

Este pentru prima data anul acesta cand compania de pe locul al treilea in piata carburantilor, LuKoil, aplica o majorare care sa nu fie in ton cu cresterile de preturi facute deja de Petrom sau Rompetrol (companiile cu cifrele de afaceri cele mai mari de pe piata carburantilor din Romania).

Saptamana trecuta, benzina si motorina au suportat ieftiniri de un ban la pompele Lukoil, insa acum litrul de benzina s-a scumpit cu 3 bani, iar cel de motorina cu 2 bani.Un litru de EuroLuk 95 a ajuns la 5,72 lei/litru, iar Ecto 98 (cel mai scump sortiment de benzina al companiei) costa 6,22 lei/litru, in crestere de la 6,07 lei/litru.

Motorina este vanduta la pompa cu pretul mediu de 5,89 lei/litru, iar EctoSuper Diesel a ajuns la 6,20 lei/litru, majorare de la 6,04 lei/litru. Saptamana aceasta Petrom si Rompetrol nu au operat inca modificari de preturi.In urma cu doua saptamani, la finalul lunii februarie, OMV Petrom si Rompetrol au majorat preturile carburantilor vanduti la pompa, pana la noi maxime istorice.

“Chiar daca Romania are rezerve de petrol, acest lucru nu se simte la pompa. Aici ar trebui sa intervina statul, cred specialistii. In OMV exista actionariat, actionariatul statului austriac. Ar trebui pusa problema relatiilor externe pentru ca scumpirea, pana la urma nejustificata, creeaza probleme grave in economia romaneasca. Exista si negocieri pentru stabilirea redeventelor”‘, spune Sorin Paslaru, redactorul sef al Ziarului Financiar.

“Orice crestere a nivelului de fiscalizare poate sa duca la descurajarea activitatii. Cresterea redeventelor in sectorul petrolier este impiedicata pe langa considerentele economice de faptul ca, prin legea de privatizare, statul roman se obliga sa pastreze pana la sfarsitul anului 2014 cota procentuala a redeventelor” a adaugat si Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Foto: Mondo News