Previziuni 2014 pentru zona bancara din Europa Centrala si de Est

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings arata, intr-un raport de evaluare financiara referitor la perspectivele sectorului bancar din Europa Centrala si de Est, ca profitabilitatea bancilor va ramane la un nivel scazut si in 2014, pe fondul unui mediu economic dificil cu o revenire economica fragila.

Totusi, analistii Fitch se asteapta la o incetinire a cresterii ratei creditelor neperformante, insa nu si la dezghetarea creditarii si la acordarea de noi credite intr-un ritm spectaculos. Riscurile vor ramane ridicate, din cauza termenelor lungi pentru care au fost acordate creditele imobiliare si o mare parte dintre creditele de consum.

Fitch considera ca lichiditatea in lei din sectorul bancar este una confortabila, iar deficitul de finantare in valuta este in continuare unul semnificativ, dar se reduce treptat.

Provizioanele vor ramane, probabil, la un nivel ridicat, iar dobanzile scazute in lei si intarzierea relansarii creditarii ar putea restrange veniturile bancilor romanesti in anul 2014, mai cred analistii de la Fitch.