PREVIZIUNILE ANULUI 2016: Ce ne asteapta la nivel global

Financial Times continua traditia previziunilor pentru anul ce vine, iar o privire retrospectiva arata ca estimarile jurnalistilor britanici s-au dovedit mai tot timpul cat se poate de corecte. Prabusirea pretului petrolului, politica Bancii Centrale Europene si faptul ca Putin nu va mai enexa teritorii au fost previziunile de la finalul anului 2014 confirmate in anul ce a trecut.

Iata cum vad anul 2016 jurnalistii publicatiei economice britanice.

Va castiga Hillary Clinton alegerile prezidentiale din SUA?

Da. Vor fi niste alegeri cu suisuri si coborasuri iar cele mai urate amintiri ce-i vor ramane lui Hillary Clinton vor fi cele ale acuzelor ce-i vor fi aduse de republicanul Ted Cruz legate de caracterul ei si de slabiciunea de care a dat dovada in fata dusmanilor Americii. O mare parte din electorat va vedea in Clinton simbolul a tot ce este gresit si corupt in America de azi. Dar alegerile se castiga la centru sau la ce a ramas din linia de centru in politica americana, iar Cruz va fi mult prea spre dreapta pentru alegatorul de la centru. In ciuda sondajelor care o dau la o distanta suparator de mica de Cruz, Clinton va castiga categoric. Democratii vor redeveni majoritari in Senat. Insa Clinton isi va incepe mandatul intr-o atmosfera foarte polarizata. Si nu va avea parte de o luna de miere.

Va parasi Marea Britanie UE in urma referendumului din 2016?

Nu. Britanicii vor vota pentru a ramane in UE. Nu vor fi entuziasmati, dar vor vota in spiritul bunului simt care a prevalat in ultima vreme in Marea Britanie. Sa lasam deoprate argumenele tehnice prin care premierul David Cameron incearca sa obtina o pozitie mai buna pentru Marea Britanie in ce priveste tratatele UE sau investitiile si schimburile comerciale mai mari. In cele din urma, britanicii vor alege intre logica calma a fostului premier John Major si populismul UKIP, condus de Nigel Farage. Daca nu castiga logica lui John Major, atunci inseamna ca Marea Britanie va trai vremuri tulburi.

Va ramane Bashar al-Assad la putere in 2016?

Da. Assad va ramane presedintele de jure al Siriei in 2016, chiar daca in realitate a fost redus la statutul unui lider razboinic si nu mai este un sef de stat cu adevarat. A fost ridicat din punct de vedere militar de interventia Rusiei care i-a lovit pe rebeli. Din punct de vedere politic, planul ruso-american din ultimele saptamani prevede o tranzitie de 18 luni. Chira daca procesul de pace va incepe sa castige teren, Assad va face tot ce este posibil pentru a ramane la putere la Damasc.

Va ajunge cel putin un stat membru G20 sa ceara ajutorul FMI in 2016?

Da. Niciun stat dezvoltat membru al G20 nu va avea nevoie de un plan de salvare. Se poate doar ca Italia sa ajunga in aceasta situatie, din cauza datoriei publice. Insa Banca Centrala Europeana o va sprijini si o va proteja.

G20 are zece economii emergente. Unele se confrunta cu scaderea preturilor la produsele de export (Argentina, Rusia si Arabia Saudita sunt principalele exemple). Unele au deficite mari de cont curent (Arabia Saudita, alaturi de Brazilia si Africa de Sud). India si Africa de Sud au deficite fiscale mari. Altele, precum Brazilia, au deficite mai reduse, insa o datorie publica mare. Tarile care sunt pe rosu la toate capitolele sunt Brazilia, Argentina si Africa de Sud. Supuse unor presiuni, aceste tari au schimbat recent ministrii de Finante. Argentina are un nou guvern care promite o noua abordare. FMI e pregatit. Va avea nevoie cel putin unul dintre aceste state de un ajutor? Se pare ca da.

Presedinta Braziliei va fi demisa pana la inceperea Jocurilor Olimpice de la Rio?

Nu. Insa va fi pe muchie. Deocamdata, Dilma Rousseff are probabil suficient sprijin in Congres pentru a opri procesul de destituire. Insa cu cat trece timpul, cu atat recesiunea Braziliei se va accentua si sprijinul politic se va reduce. Procesul de destituire, chiar daca Camera Reprezentantilor voteaza in favoarea sa, nu va incepe decat pe 10 februarie. Procesul este complex si dureaza 180 de zile, iar Rousseff ar putea fi demisa abia in august. Aceasta ar fi dupa inceperea Olimpiadei, pe 5 august.

Va mai fi Angela Merkel cancelar al Germaniei la finalul lui 2016?

Nu. Desi 2015 s-a terminat bine pentru Merkel, care a fost ovationata la Conferinta Uniunii Crestin Democrate, la finalul lui 2016 nu va mai fi cancelar. Aplauzele primite au parut o dovada ca pozitia sa este sigura – in ciuda presiunii cauzate de sosirea in Germania a peste un milion de refugiati. Insa doamna Merkel a promis sa reduca fluxul de refugiati in 2016, iar acest lucru pare irealizabil, avand in vedere ca imigrantii disperati continua sa vina, ajutati de traficanti.

Cine va castiga Campionatul European de Fotbal din 2016?

Belgia. Este cea mai buna echipa din lume, potrivit clasamentului FIFA. Coeficientul este poate peste valoarea reala a echipei Belgiei, dar nu cu mult. Printr-un sistem bun de antrenament si scouting si printr-o politica foarte liberala de naturalizare a imigrantilor, aceasta mica tara a produs un val de jucatori de elita. Belgia poate alinia un trident ofensiv Eden Hazard, Kevin de Bruyne si Romelu Lukaku, staruri din Premier League a caror valoare ar ajunge la 150 de milioane de lire sterline. Echipa Germaniei este mai calita, cea a spaniei este mai unita, dar Belgia are de partea sa tehnica de calitate. Cu Franta in calitate de gazda, mai exista si avantajul afinitatii.

Va diminua China valoarea yuanului?

Da. China are motive sa mentina yuanul stabil in raport cu dolarul in 2016 – are excedent comercial mare si rezerve mari de valuta, precum si dorinta de a arata lumii ca yuanul cel rosu este o valuta de incredere. Yuanul se poate deprecia pana la 7 yuani pentru un dolar, fata 6,48 in acest moment. Economia chineza se pare ca va avea nevoie de doua reduceri succesive ale dobanzii in 2016. Aceasta ar trebui sa opreasca scurgerea de capital din China, fapt care ar pune presiune pe moneda. Traiectoria yuanului nu va fi una lina. S-ar putea sa fie cel mai volatil an pentru moneda chineza.

Vor concura atletii rusi la Olimpiada din 2016?

Da. Nu exista vointa politica pentru a pedepsi Rusia pentru ca ar fi reinviat politica sovietica a dopajului. In urma cu o luna, Rusia a devenit prima tara din istorie pasibila sa fie exclusa sine die din competitiile atletice, pana cand va dovedi ca sportivii sai sunt curati. Dar Moscova si Vestul doresc sa minimalizeze dezvaluirile unui raport independent despre cele mai rele lucruri pe care le-a vazut lumea sportiva. Pentru a participa la Rio, Moscova va trebui sa demita toti oficialii implicati in programul de dopaj, sa rezolve toate cazurile, sa inceapa o investigatie pe tema culturii dopajului si sa demonstreze ca s-a schimbat. Rusii spun ca toate astea le vor lua trei luni.

Se va prabusi vanzarea masinilor diesel in Europa?

Da. Clientii din Europa nu mai erau oricum intr-atat de indragostiti de motoarele Diesel, iar dezvaluirile din toamna despre cum a instalat VW un program care sa pacaleasca testele de emisii la 11 milioane de masini nu va face decat sa accentueze declinul vanzarilor. Apogeul vanzarilor de motoare diesel a fost de 55% din total in Europa si a fost atins in 2010. Insa in Franta au scazut repede dupa incetarea politicii de subventionare si odata cu ingrijorarile legate de impactul asupra mediului. VW este un jucator mare pe piata masinilor Diesel, iar vanzarile sale au scazut cu 20% in noiembrie pe pietele relevante, dupa scandal. In 2016, cota vanzarilor de masini diesel va scadea intr-atat de mult incat va afecta intreaga piata auto.

Petrolul va depasi 50 de dolari barilul la finalul lui 2016?

Da. In 2015 piata petrolului a fost foarte dura cu cei care credeau intr-o revenire a pretului dupa prabusirea din 2014. Tenacitatea industriei americane a gazelor si petrolului de sist si sporirea productiei in Irak si Arabia Saudita au dus la inecarea lumii in petrol. In 2016, ridicarea sanctiunilor impuse Iranului va aduce si mai mult petrol pe piata. Insa problemele financiare ale producatorilor de petrol ii vor face sa renunte la o serie de proiecte de exploatare, iar aceasta va reduce din productie si impactul va fi vizibil. Petrolul Brent sub 50 de dolari este prea ieftin pentru a permite investitii in noi foraje necesare pentru a satisface o cerere ce va deveni mai mare. Daca economia globala nu intra din nou in recesiune, este foarte probabil ca pretul petrolului sa se indrepte catre niveluri mai sustenabile.

Sursa foto: