Previziunile lui Ion Niculae: Vor fi scumpiri cu 160%. FMI va falimenta Romania!

Cel mai bogat om din Romania preconizeaza scumpiri de 160% pana la 1 octombrie 2014. Invitat in emisiunea “Realitatea la Raport”, Ion Niculae a vorbit despre calendarul impus de FMI, potrivit caruia gazul va fi de trei ori mai scump in mai putin de un an de zile.

Niculae atrage atentia ca scrisorile Romaniei la FMI si Comisia Europeana nu exprima dramatismul care a lovit deja industria romaneasca si sustine ca pretul la gaze va creste pana la 1 octombrie 2014 cu 160%.

“In ianuarie, pretul la gaz natural din productie romaneasca, pretul de furnizor, era de 148 de dolari si vor ca la 1 octombrie 2014 sa ajunga la 382,24 de dolari. Inseamna o crestere de 160%. Scrisorile noastre la FMI si Comisia Europeana au fost foarte linistite, fara a reda dramatismul care a inceput sa se intample in industria romaneasca. Noi am incercat sa solicitam o perioada de gratie care e prevazuta in legea 123 din 2012”, a spus Ion Niculae.

Omul de afaceri sustine ca in perioada urmatoare vor disparea zeci de locuri de munca de pe piata, iar reprezentantii Fondului nu sunt interesati de influenta pe forta de munca sau de influenta pe bugetul national.

“Raspunsul primit de la FMI este naucitor. Noi vorbim de zeci de mii de locuri de munca care vor disparea intr-o perioada foarte scurta de timp, vorbim de industrii intregi care se vor inchide, iar dansii ne raspund cu o formula standard – trebuie sa faceti ca asa vrem noi. Nu ii intereseaza nici influenta pe forta de munca, nici influenta pe bugetul national. Toate aceste pierderi de locuri de munca se vor reflecta in bugetul national”, a mai spus Niculae.

In opinia milionarului, FMI ar putea falimenta Romania prin aceste majorari. A dat si exemple. “Gazul va fi de trei ori mai scump in mai putin de un an de zile. De la 145 va ajunge la aproape 400 de dolari. Cine credeti ca in lumea asta mai poate rezista? Sunt lucruri care tin de absurd. Probabil ca FMI vrea ca urmatoarea tara pe lista de faliment sa fie Romania”, a mai declarat Niculae.

FMI va evalua acordul cu Romania pe 26 iunie

Board-ul FMI va analiza acordul cu Romania pe 26 iunie, iar indeplinirea preconditiilor va duce la finalizarea cu succes a acorduluiu. In caz contrar, intelegerea va expira de facto. Principalele preconditii sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa. Prima preconditie a fost angajata in mai multe randuri cu FMI, insa de fiecare  data nerespectata.

Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an.

Foto: Realitatea TV