Prezenta la vot de 60% la primul tur al alegerilor prezidentiale. Vezi cine face estimarea

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu estimeaza, intr-o postare pe Facebook, o prezenta de 60% la primul tur al alegerilor prezidentiale. Lazaroiu scrie ca “o sa avem prezenta uluitoare: cam 11 milioane la vot, 60%”.

Pentru Ponta e devastator. Iar pentru Monica (Macovei – n.red.) s-ar putea sa fie miraculos”, a mai scris Lazaroiu.

Ce trebuie sa stii despre alegerile de astazi

Vezi aici incidentele electorale inregistrate la primul tur al prezidentialelor

Pentru alegerile prezidentiale au fost organizate in tara 18.550 sectii de vot, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 294 de sectii de votare. In Bucuresti sunt organizate 1.245 de sectii. in sectorul 1 al Capitalei vor functiona 162 de sectii, in sectorul 2 — 202, in sectorul 3 — 274, in sectorul 4 — 178, in sectorul 5 — 196, iar in sectorul 6 — 233 de sectii de votare.

In ziua votarii, romanii aflati in tara isi pot exercita dreptul de vot in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar — in cazul elevilor din scolile militare.

Citeste si: ROMANIA VOTEAZA, MARATON MINUT CU MINUT! Sectiile de votare s-au deschis, peste 18.000.000 de alegatori, asteptati la urne

Cei care se afla in strainatate si in state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cartii de identitate in ziua alegerilor pot prezenta la urne pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, cartea de identitate, cartea electronica de identitate.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza pasaportului simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), in plus romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate si in baza titlului de calatorie.

Alegatorii care nu voteaza la alegerile prezidentiale in localitatea de domiciliu, precum si cei din strainatate trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere cand se prezinta la urne, prin care isi asuma ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit BEC.

Mondo News iti recomanda si: GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ceea ce trebuie sa stii despre ALEGERILE PREZIDENTIALE

In aceasta categorie intra alegatorii care se prezinta la vot si dovedesc cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei electorale permanente; cei care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu; membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii si care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente din acea sectie; alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate.

Detinutii in baza unui mandat de arestare preventiva sau care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale voteaza prin intermediul urnei speciale. Cu urna speciala voteaza si persoanele netransportabile din motive de boala sau invaliditate.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: CANDIDATI PENTRU COTROCENI

In cursa pentru functia suprema in stat s-au inscris 14 candidati:

Victor Ponta – Alianta PSD–PC-UNPR

Klaus Iohannis – Alianta Crestin Liberala

Elena Udrea – Partidul Miscarea Populara

Calin Popescu Tariceanu – independent

Monica Macovei – independent

Teodor Melescanu – independent

Kelemen Hunor – UDMR

Dan Diaconescu – PPDD

Corneliu Vadim Tudor – PRM

Constantin Rotaru – Alianta Socialista

William Branza – Partidul Ecologist Roman

Mirel Amaritei – Prodemo

Szilagyi Zsolt – PPMT

Gheorghe Funar – independent