Prim-vicepresedintele CE, FRANS TIMMERMANS, a transmis un nou AVERTISMENT ROMANIEI

Prim vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a transmis Parlamentului Romaniei ca modificarea Codurilor Penale trebuie facuta “intr-o maniera obiectiva, transparenta si clara”. Mesajul apare intr-o informare facuta luni de un grup de senatori care s-au intalnit la Bruxelles cu inalti oficiali ai Comisiei Europene, informeaza Mediafax.

“In ceea ce priveste reformarea Codului Penal si Codului de procedura penala, sunt necesare modificari intr-o maniera obiectiva, transparenta si clara, in consultare cu autoritatile relevante si cu partile implicate”, se arata in informarea senatorilor, remisa Biroului Permanent al Senatului. De asemenea, conform acestora, Timmermans a salutat abrogarea OUG 13, apreciind ca “Romania a revenit pe drumul cel bun (back on track) “.

Prim vicepresedintele Comisiei Europene a asigurat delegatia romana de sprijinul sau pentru finalizarea procesului MCV, cu mentiunea ca “demersurile autoritatilor romane sa nu puna sub semnul intrebarii progresele inregistrate pana in prezent”. Discutiile au vizat si conditiile de detentie din penitenciarele romanesti. “In subiectul conditiilor de detentie, domnul Timmermans a reiterat sprijinul Comisiei Europene acordat autoritatilor romane, prin punerea la dispozitie de experti, precum si disponibilitatea de a gasi solutii privind accesarea fondurilor europene in vederea imbunatatirii conditiilor de detentie”, se mai arata in documentul prezentat Biroului Permanent al Senatului.

La randul sau, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, a asigurat delegatia formata din senatorii Ionut Sibinescu (ALDE), Nicoleta Pauliuc (PNL) si Viorel Salan (PSD) ca “aparatul responsabil al Comisiei va redacta cu celeritate un raspuns la scrisoarea premierului Grindeanu, pana la sfarsitul lunii martie”. De asemenea, secretarul general adjunct al CE a subliniat importanta adoptarii unui Cod de conduita pentru parlamentari, in care sa “se precizeze clar ca parlamentarii trebuie sa respecte independenta sistemului judiciar”, deoarece anumite declaratii ale parlamentarilor reprezinta “motive de ingrijorare”.

Sursa foto: politico.eu