Prima Casa 2011: Credite personalizate cu dobanzi mai mici! Vezi care sunt conditiile!

Dobanzile la imprumuturile acordate prin programul guvernamental pot fi mai mici pentru clientii care incaseaza salariile prin anumite banci sau daca perioada de creditare este redusa.

Pentru un credit de 40.000 de euro contractat pe o perioada de 30 de ani prin programul „Prima Casa“, clientul are de platit o rata lunara de la 192 de euro (cat poate fi la Raiffeisen) in sus. La BCR, rata lunara aferenta acestui credit este de 210,45 de euro, la CEC Bank si la Banca Transilvania rata fiind de aproximativ 215 euro pe luna. La acestea se adauga comisionul de 0,49% datorat Fondului de Garantare si alte comisioane, dupa caz. Suma totala pe care clientul o are de rambursat variaza intre 72.000 de euro si 81.500 de euro.

VEZI AICI CE MODIFICARI AU FOST ADUSE IN 2011 LA PROGRAMUL PRIMA CASA

Marjele de dobanda variaza de la 2,25% la BRD pana la 4% la Millennium, CEC, Bancpost si Banca Transilvania. Rata de dobanda se calculeaza adaugand la marja bancii si rata Euribor la trei luni, care in prezent este de 1,01%. Unele banci percep o rata de dobanda mai mica pentru clientii care isi incaseaza salariul printr-un cont al aceleiasi banci.

Comisioane suplimentare

Spre exemplu, la Raiffeisen, 3% este marja bancii pentru clientii cu salariul la aceasta banca si 3,5% pentru restul. Dobanda practicata de BCR este de 4,76%/an (formata din Euribor la trei luni plus 3,75%) pentru clientii care isi incaseaza salariul la BCR, au avut un comportament bun de plata la creditele contractate la aceasta banca, si de 4,96%/an, formata din Euribor la trei luni plus 3,95%, pentru clientii care nu au o relatie cu banca. BRD a redus de curand cu 0,15 puncte procentuale dobanzile la creditele noi ce vor fi acordate prin programul „Prima Casa“. (…)

Dintre creditorii care participa la programul „Prima Casa“ anul acesta, BCR, BRD, Raiffeisen si Banca Romaneasca au primit aproape trei sferturi din plafonul alocat, de 200 milioane de euro. Astfel, BCR a primit de la FNGCIMM suma de 64 milioane euro drept garantii, in timp ce BRD a primit 64 milioane euro. Banca Raiffeisen si Banca Romaneasca au primit cate 25, respectiv 21 milioane euro.

O noua provocare: certificatul energetic

Conform hotararii guvernului care reglementeaza programul „Prima Casa“, de anul acesta intervin doua obligatii noi: gajul pe conturile curente ale beneficiarului si certificatul de eficienta energetica.

Citeste articolul integral pe site-ul Capital.ro.