Prima Casa 2014: FNGCIMM va sustine programul si in acest an

Programul Prima Casa va fi sustinut de Fondul de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si in 2014. Beneficiarii Programului Prima Casa vor avea la dispozitie anul acesta un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de cca.740 milioane lei, din care cca. 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).

Garantiile la creditele obtinute prin programul Prima Casa vor fi acordate si platite numai in moneda nationala.

In anul 2013 s-a acordat un numar de cca 25.500 garantii, inregistrandu-se un ritm mediu al solicitarilor de garantare de circa 100 dosare/zi. Valoarea medie a unei finantarii acordate in anul 2013 a fost de aproximativ 37.000 Euro.

Beneficiarii programului au preferat achizitionarea locuintelor de 2 camere in procent de peste 51%, in topul judetelor la nivel national mentinandu-se urmǎtoarele: Bucuresti, Cluj, Ilfov, Timis si Constanta.

Pe langa cele 16 banci care au acordat credite in anul 2013, in 2014 se vor putea inscrie in program noi finantatori, cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei.

Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul “Prima Casa’’ continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei locuinte, FNGCIMM SA depunand eforturi pentru a raspunde prompt nevoilor si asteptarilor clientilor sai.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca.

In baza apartenentei sale la AECM (European Mutual Guarantee Association – asociatie ce reuneste peste 40 de fonduri de garantare si contragarantare din 22 de tari europene si Turcia), FNGCIMM functioneaza dupa reguli si principii europene si se afla sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.