Prima Casa 2014: Plafon de 495 milioane lei pentru cumpararea locuintelor ANL prin programul Prima Casa

Tinerii care locuiesc cu chirie in blocurile ANL vor avea la dispozitie un plafon de 495 milioane lei pentru cumpararea locuintelor ANL prin Programul Prima Casa, pus la dispozitie de Guvern.

Agentia Nationala de Locuinte informeaza ca in cadrul sedintei de guvern din 7 ianuarie s-a stabilit plafonul de garantii in valoare de 495 milioane lei pentru cumpararea locuintelor ANL prin Programul „Prima Casa”.

Masurile adoptate de Guvernul Romaniei pentru suplimentarea plafonului de garantii stimuleaza procesul de vanzare a locuintelor construite prin ANL.

In anul 2013, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a adoptat un set de masuri care faciliteaza chiriasilor cumpararea locuintelor inchiriate, construite prin programul derulat de Agentia Nationala de Locuinte. Astfel, a fost stabilit cel mai mic pret de vanzare pentru locuintele ANL de 326 euro/mp (TVA inclus), valabil pana la 31 iulie 2014, conform Ordinului nr. 2401/30.07.2013. De asemenea, a fost stabilit pentru prima data un plafon de garantare special pentru achizitia locuintelor ANL prin Programul “Prima Casa”.

Agentia Nationala pentru Locuinte a construit 31.100 de locuinte pentru tineri, dintre care 10.519 de locuinte indeplinesc conditiile de vanzare catre chiriasi. Pana la aceasta data s-au vandut 622 locuinte, iar alte 80 de locuinte se afla in diverse stadii ale procesului de vanzare.

Programul „Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii” ofera tinerilor intre 18 si 35 de ani locuinte noi la o chirie modica, pe durata limitata, cu perspectiva ca, in timp, acestia sa poata deveni proprietari.

Dupa minimum un an de inchiriere, locuintele pot fi cumparate de tinerii chiriasi.

“Creditele oferite prin acest program pentru achizitionarea Primei Casa de la ANL, va stimula procesul de vanzare si in acest fel tinerii chiriasi vor beneficia de facilitatile puse la dispozitia lor prin masurile guvernamentale adoptate,” a declarat Dumitru Nancu, director general ANL.

Fondurile obtinute din vanzarea locuintelor ANL vor fi folosite exclusiv pentru construirea de noi locuinte.