PRIMA CASA 2014: Vezi ce banca si-a majorat plafonul pentru programul Prima Casa

PRIMA CASA 2014: Programul PRIMA CASA continua si in 2014, dupa ce Guvernul a alocat la inceput de an un plafon suplimentar de garantii in valoare de 1,2 miliarde lei si auefectuat o serie de modificari in dispozitii, care au oferit posibilitatea intrarii in programul PRIMA CASA si a altor banci, astfel incat clientii sa aiba mai multe optiuni de creditare.

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat, joi, ca a obtinut majorarea plafonului de garantare aferent programului PRIMA CASA cu suma de 252 de milioane de lei, bani pe care banca preconizeaza ca ii va cheltui in circa sase luni.

PRIMA CASA 2014: “Preconizam ca vom utiliza integral plafonul alocat in aproximativ jumatate de an. Suntem pregatiti ca la sfarsitul verii sa solicitam o alocare suplimentara de plafon”, a declarat Ioana Mihai, sef departament credite garantate din cadrul BCR.

BCR a acordat, pana in prezent, circa 32.000 de credite in cadrul Programului Prima Casa, in valoare de peste 5,5 miliarde de lei. 

Vezi aici un raport PwC referitor la piata imobiliara din Romania

PRIMA CASA 2014: “Pe perioada derularii Programului, creditul PRIMA CASA si-a pastrat atractivitatea in special pentru tinerele familii care au putut beneficia de un avans scazut si conditii avantajoase de costuri”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa transmis la redactie. 

Guvernul a stabilit un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garantiile care vor fi acordate in acest an pentru programul Prima Casa, prag similar cu cel din 2013, si permite utilizarea sumelor repartizate anul trecut si care nu au fost consumate. Astfel, in total beneficiarii programului “Prima Casa” au la dispozitie in acest an un plafon de 2 miliarde de lei.

PRIMA CASA 2014: In 2013 s-au acordat circa 25.500 garantii in cadrul programului, inregistrandu-se un ritm mediu al solicitarilor de garantare de circa 100 dosare/zi. Valoarea medie a unei finantari a fost de aproximativ 37.000 euro.

Reamintim ca Hotararea Guvernului nr. 5/2014 pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului PRIMA CASA a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2014, intrata in vigoare la data publicarii. Prin actul normativ se aloca un plafon suplimentar de garantii de 1,2 miliard lei, asigurandu-se, in acest fel, continuarea programului si in anul 2014. “Pentru anul 2014, se aloca un plafon al garantiilor care pot fi emise (…) de 1.200 milioane lei”, se precizeaza in actul normativ documentul citat.

PRIMA CASA 2014: Totodata, pentru a asigura in conditii optime continuarea programului si in anul 2014, fara a se crea disfunctii resimtite in randul beneficiarilor care doresc achizitionarea unei locuinte si care nu pot finaliza acest proces pana la sfarsitul anului 2013, actul normativ stabileste ca se va utiliza cu prioritate in anul 2014 diferenta nealocata din plafonul anului 2013 (circa 22 milioane lei si 196 milioane lei pentru ANL) si suma alocata finantatorilor care au solicitat plafon, dar care nu a fost consumata integral pana la data de 31 decembrie 2013. Este vorba de aproximativ 158 milioane lei si 301 milioane lei pentru ANL, dupa cum se mentioneaza in nota de fundamentare a HG.

De asemenea, la nivelul normelor metodologice au fost introduse dispozitii care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului PRIMA CASA. Mai exact, finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.

Foto: B 365