PRIMA CASA 2016: Incepand de astazi se pot depune DOSARELE

Incepand de astazi, luni 4 ianuarie, se pot depune dosare pentru PROGRAMUL PRIMA CASA. Fondurile disponibile sunt insa aproape la jumatate fata de anul trecut – doar 1,5 miliarde de lei, anunta postul Digi 24.

Programul guvernamental PRIMA CASA ramane extrem de tentant pentru cei care vor sa-si cumpere o locuinta, chiar daca dobanzile la imprumturile ipotecare clasice sunt cam la fel. Diferenta o face insa avansul perceput de banci – doar 5% pentru PRIMA CASA, informeaza dipostul de televiziune Digi 24. Marele atu al programului PRIMA CASA ramane, si in acest an, avansul foarte scazut.

Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari, a spus: „Diferenta dintr-un credit ipotecar standard in lei si unul PRIMA CASA e data doar de avans, la PRIMA CASA e doar de 5%, la creditul ipotecar standard este de 15%.” Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a comentat: „200 milioane provin din rambursarile creditelor anterioare, adica arata ca mecanismul functioneaza, oamenii isi platesc ratele, oamenii au inchis deja contracte si acesti bani s-au reintors, pot fi folositi pentru garantii suplimentare.”

CITESTE SI: GUVERNUL A STABILIT PLAFONUL PENTRU PROGRAMUL PRIMA CASA LA 1,5 MILIARDE DE EURO

Banii alocati in total sunt, insa, la jumatate fata de 2015. Anul trecut, au fost cumparate prin acest program 30 de mii de locuinte. Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a afirmat: „Trebuie spus ca s-a redus marja ROBOR care intra in program, de la 2,5, cat a fost in cursul anului 2015, la 2%.”

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat: „Cresc veniturile foarte repede, se creeaza spatiu de indatorare, exista apetit de indatorare mai mare. Creditul in lei pentru populatie creste foarte rapid, pe componenta Prima Casa.” Valoarea medie a unui imprumut luat prin programul PRIMA CASA este de 38.000 de euro. Cu acesti bani poti cumpara un apartament cu doua camere in cartierul Berceni sau o garsoniera in zona Aviatiei.

Dobanzile la imprumuturile luate prin programul guvernamental PRIMA CASA si cele ipotecare standard sunt aproape egale. In cazul bancilor mari, jumatate din creditele acordate sunt prin programul PRIMA CASA. Din 2009 si pana acum, prin acest program au fost cumparate 166.000 de locuinte, in valoare de 13,9 miliarde de lei.

Sursa foto: ziarul financiar