Prima Casa 4: Romanii vor putea lua credite prin noul program dupa Paste

Premierul Emil Boc a declarat ca noua forma a programului Prima Casa nu va afecta contractele aflate in derulare si nici nu va duce la o crestere a costurilor. “Noul program Prima Casa, in care statul si bancile isi vor imparti garantia aferenta creditelor, va incepe dupa sarbatorile de Pasti”, a declarat premierul Emil Boc. El a dat asigurari ca dobanzile nu se vor modifica.

Declaratiile au fost facute dupa o discutie cu presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor, unde premierul a cerut o evaluare a ofertelor depuse de banci dupa decizia guvernului de modificare a programului.

Vezi aici noile conditii ale programului Prima Casa

La finalul intalnirii, Emil Boc a spus ca date neoficiale arata ca sunt cel putin doua-trei banci care accepta noile conditii. Reactiile bancilor la propunerea executivului de modificare a conditiilor de garantare aferente programului Prima Casa sunt diferite.

Bancile ezita sa adopte o pozitie oficiala

Daca cele mai multe inca ezita sa se pronunte oficial asupra acestui subiect, BCR a anuntat deja ca este prima institutie de credit care a acceptat sa participe la noua forma a programului care prevede impartirea in mod egal a riscurilor de creditare intre banca si stat. In schimb, seful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, s-a aratat mai rezervat, precizand ca modificarea operata de executiv complica lucrurile deoarece intervin normele proprii ale bancilor aprobate de catre BNR. In plus, el considera ca bancile vor veni cu oferte proprii pentru credite ipotecare in conditii similare cu cele oferite acum de programul guvernamental.CEC Bank a anuntat deja ca va lansa un credit ipotecar ca alternativa la programul Prima Casa , dupa ce a epuizat plafonul alocat in cadrul programului. Premierul Emil Boc spune ca noua forma a programului Prima Casa nu va afecta contractele aflate in derulare si nici nu va conduce la o crestere a costurilor.

“Cei care au astazi un program in derulare nu vor plati nici un leu in plus, ratele vor ramane la fel, nu se schimba nimic in cadrul contractului pe care il au. Dupa sarbatorile de Pasti cred eu ca oamenii pot merge la banci si sa discute de programul ‘Prima Casa’ in forma modificata. Nu se modifica nivelul dobanzilor prevazut in vechea ordonanta de urgenta. Aceasta este conditia pe care am pus-o pentru ca dorim sa mentinem la aceleasi costuri din perspectiva noastra, a guvernului, programul ‘Prima Casa’ “, a declarat Emil Boc. Analistul economic Dan Suciu se arata insa neincrezator in faptul ca bancile vor accepta sa practice aceleasi costuri in noile conditii. “Greu de crezut asa ceva. si daca guvernul ar fi pastrat garantiile suta la suta am fi asistat la o majorare a dobanzilor pentru ca avem pe plan european un anunt de majorare a dobanzilor si vom vedea si aceasta chestiune realizandu-se. Daca e sa ne izolam cumva de situatia europeana si sa vedem numai situatia romaneasca, trebuie sa spunem ca intr-adevar mentinerea garantiilor la suta la suta a avut ca efect cel putin un punct procentual in scaderea dobanzilor”, a declarat Dan Suciu.

Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet, sustine ca, din date inca neoficiale, rezulta ca ofertele bancilor depuse dupa decizia guvernului de a imparti garantia aferenta creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte prin intermediul programului Prima Casa acopera peste 60% din totalul garantiilor acordate pana in prezent.