Prima Casa continua! Plafonului garantiilor a fost suplimentat pana la 200 milioane euro

Programul Prima Casa continua. Desi existau zvonuri ca plafonul destinat acestui program s-a terminat, iar bancile isi refuzau deja clientii, Ministerul de Finante a suplimentat plafonul pentru Prima Casa pana la 200 de milioane de euro.

Masura adoptata de Guvern in ultima sedinta prevede cresterea plafonului garantiilor care pot fi emise in cadrul programului Prima Casa pana la 200 milioane euro. Sumele se aloca de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. cu acordul Ministerului Finantelor Publice.

Dupa aceasta suplimentare, bancile care au terminat sau vor termina plafonul pentru Prima Casa 4 ar putea avea dreptul sa primeasca o completare a plafonului. Bancile trebuie sa anunte statul cu 30 zile inainte de a ramane fara bani.

„Pentru anul 2012, plafonul garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, este de 200 milioane euro. Garantiile se acorda in baza protocoalelor incheiate de finantatorii cu FNGCIMM, in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantator”, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.

Din iunie 2011 si pana acum, aproximativ 20.000 romani si-au cumparat locuinte prin programul Prima Casa, in valoare de 400 milioane euro. Conform Imopedia, bancile primesc zilnic cereri de credite in valoare de 2 milioane euro.

Foto: Mondo News