Prima copie din Romania a STATUII LIBERTATII, dezvelita intr-un orasel din judetul Prahova

Prima copie din tara a STATUII LIBERTATII de la New York a fost dezvelita, la sfarsitul saptamanii trecute, in orasul Boldesti Scaeni din Prahova, situat la aproximativ 15 kilometri de municipiul Ploiesti, monumentul fiind un simbol al prieteniei dintre Romania si Statele Unite ale Americii, dupa cum informeaza placheta amplasata pe soclul acestuia.

Evenimentul s-a petrecut in cadrul Zilelor orasului Boldesti Scaeni. Statuia a fost realizata de artistul Cristian Petru Balan, originar din acest oras si stabilit de zeci de ani in Statele Unite ale Americii.

Cristian Petru Balan vine anual la Boldesti in luna mai si marturiseste ca si in SUA si in Romania este “acasa”, cu o diferenta, insa. In Romania vine “acasa”, iar in America se duce “acasa”. Prin amplasarea Statuii Libertatii la Boldesti, acesta a facut practic o unitate intre cele doua “case” ale sale.

Citeste si: Bustul lui SERGIU NICOLAESCU va fi inlaturat. Ministerul Culturii a dat sculpturii AVIZ NEGATIV

Monumentul nu este facut in bronz, asa cum se obisnuieste in astfel de cazuri, pentru ca ar fi costat foarte mult, asa incat artistul a apelat la un amestec de polimeri si fibra de sticla, pe schelet metalic, intreaga constructie care are 2,8 metri inaltime cantarind 20 de kilograme. Pentru ca ar fi fost prea usoara si ar fi putut fi daramata de vant, in interiorul statuii a fost turan beton astfel incat aceasta cantareste acum o tona.

“Mergand la STATUIA LIBERTATII in New York, am zis ca vreau sa fac si eu una mai micuta. Ca sa aduci o statuie din SUA trebuie sa fii milionar in dolari. Am facut-o in alt fel. Am facut mulajul, mulajul se copiaza, se poate pune un suport de polimeri si asa am adus-o in niste cartoane si a sosit cu bine. (…) Mai este una in Chicago la aceeasi marime. Am facut-o cu toata dragostea pentru ca judetul Prahova a contribuit cu bani la acea statuie din SUA”, a spus Cristian Petru Balan, citat de Agerpres.

Citeste si: BUSTUL”PREA SEXY” al ARETHIEI TATARESCU, subiectul unor articole din presa britanica

Realizarea statuii l-a costat 14.000 de lei, cheltuiala fiind suportata din pensia sa, a precizat artistul.

Sursa foto: adevarul.ro