Prima declarație a lui Mirel Rădoi după plecarea de la cârma ”tricolorilor”! Video

Mirel Rădoi a anunțat, duminică seară într-o conferință de presă, că a renunțat la postul de selecționer al naționalei României. Tehnicianul în vârstă de 40 de ani a făcut public acest lucru imediat după victoria ”tricolorilor” cu Liechtenstein, scor 2-0. România a ratat barajul pentru Cupa Mondială.

Mirel Rădoi a precizat că ar fi luat această decizie chiar și în cazul calificării la barajul pentru Campionatul Mondial din 2022.

„Este ultima conferință de presă ca selecționer. Am luat decizia, cred că e normală dacă nu am reușit să mă clasez pe primele două locuri. Pentru mine lucrurile sunt clare, cred că este cel mai bun lucru pe care-l pot face, să-mi asum eșecul prin a nu continua. Nu există o demisie, contractul se încheie. Am luat decizia finală de a nu continua. Nu mi-a fost ușor. Le-am comunicat băieților”, a spus Rădoi la conferința de presă.

”Dacă în mare parte vor fi convocați aceiași jucători, cine va veni va trebui să abordeze de maniera aceasta jocurile. Dacă va aduce alți jucători, poate avea și altă idee de joc, dar acești jucători sunt obișnuiți după doi ani și jumătate cu aceste principii de joc. Cred că jucătorii au făcut, în mare parte, ceea ce noi le-am cerut.

Nu am îndeplinit condiția necesară pentru a continua, să prindem primele două locuri. Asta a fost durata contractului, eu vedeam lucrurile pe o perioadă mai lungă și cred că cine va veni ar trebui să aibă un mandat mai lung.

Pentru baraj eram pregătiți, dar pentru o Cupă Mondială cred că nu. Dar cine nu și-ar fi dorit să fie acolo? Noi am vrea să fim prezenți la toate turneele finale, trăim de 24 de ani cu speranța unei noi campanii. Trăind cu speranța asta nu facem decât să creăm iluzii oamenilor. Realitatea fotbalului românesc e Campionatul European din 2024.

FRF trebuie să fie la fel de inspirați cum au fost și cu mine când m-au adus la echipa de tineret, apoi la echipa mare, chiar dacă nu am reușit să ne calificăm la acest baraj. Din informațiile pe care le am, din discuțiile cu ei, vor să numească un antrenor român.”, a declarat Rădoi.

„Am avut ceva speranțe din partea cealaltă, apoi erau șanse foarte mici. Important este felul în care ne-am prezentat noi, chiar dacă am întâlnit o echipă slabă. Am aratat foarte multe ocazii, scorul putea fi mult mai mare. În concluzie, dacă stau să mă gândesc la campania trecută de Mondial, cred că e un plus.

Îmi mențin opinia, din punct de vedere profesional această campanie este un eșec pentru mine. Pentru jucători e un plus față de campania trecută, terminată pe 4. Lucrurile trebuie continuate treaptă cu treaptă, dar numai în sus.  Mai mari emoții am avut din partea cealaltă, la partida noastră problema era când aveam să marcăm. Era foarte greu să primim gol, chiar dacă adversarul trimite mingi spre careul nostru. Sunt bucuros că băieții au răspuns bine, chiar dacă avem o doză mare de dezamăgire după partida cu Islanda”, a mai spus antrenorul.

„Cu Islanda am fi câștigat dacă am fi jucat cu spectatori. Ar fi adus un plus de motivație față de ceea ce s-a întâmplat fără spectatori. Dar ăsta nu este un motiv pentru care nu am câștigat cu Islanda.  Concluziile lui Rădoi la finalul campaniei de calificări? „Sunt multe lucruri pozitive, cel mai negativ că nu am obținut măcar locul 2. Locul 1 era greu într-o grupă cu Germania. Am reușit în mai multe meciuri să punem amprenta pe ce am vrut. S-a reușit schimbul de generație, mai sunt jucători care pot ajunge aici. Sali, Screciu, Racovițan, Drăgușin dacă va continua să fie la fel de modest precum anul trecut. Plus alți jucători talentați de la U21, U20, care pot face pasul.  Următoarea campanie de calificare pentru EURO poate fi una accesibilă pentru România, mai ales dacă în campania de Liga Națiunilor nu se va pune presiune pe jucători”, a continuat Mirel Rădoi.

Întrebat dacă România se va califica la un turneu final în următorii 10 ani, Rădoi a spus: „Sper că da, să nu mai fie încă o perioadă așa lungă. Sper ca lucrurile să continue altfel, iar eu cred că au început. Sunt jucători tineri cu foame de rezultate, au nevoie de susținerea noastră și a voastră. Cred că trebuie susținuți, așa cum îi creștem îi vom avea apoi. O mare parte dintre ei sunt conștienți când greșesc, dacă le mai arătăm și noi, ajung să aibă o barieră mentală la meciurile importante”.

Sursa foto: frf.ro