Prima demisie dupa colindul antisemit difuzat de TVR

Tiberiu Groza, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, si-a prezentat astazi demisia de onoare, in urma scandalului izbucnit dupa difuzarea unui colind antisemit pe TVR 3.

“Asumandu-mi in totalitate responsabilitatea pentru selectia colindelor de pe albumul editat, precum si pentru neinspirata propunere de colind la TVR Cluj, pentru stingerea acestui scandal, am luat decizia de a-mi prezenta demisia de onoare din functia de manager al CJCPCT Cluj. Pentru a nu lasa oprobiul public asupra ansamblului ‘Dor Transilvan’ si a tinerilor nevinovati care-l compun, am decis sa demisionez si din functia onorifica de director artistic al ansamblului.

Am prezentat presedintelui Consiliului Judetean Cluj demisia mea din functie si am anuntat conducerii sindicatului RATUC demisia mea de la ansamblul folcoric. Doresc ca demisia mea sa dea satisfactie tuturor celor lezati de nefericitul incident”, se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Groza recunoaste ca melodia respectiva contine versuri ce fac trimitere la evrei si pe care comunitatea evreiasca le considera antisemite, dar isi mentine punctul de vedere conform caruia “colindatorii cand colinda nu instiga la discriminarea etniei evreiesti”.

TVR 3 a difuzat, pe data de 6 decembrie, o emisiune in cadrul careia grupul de colindatori ai Ansamblului “Dor transilvan” a cantat un colind ce contine in versurile sale de mai multe ori termenul “jidov”, in mesaje antisemite. Tiberiu Grozea spune ca albumul pe care este inclusa colinda controversata contine mai multe cantece cu versuri vechi de peste un secol.