PRIMA ZI DE PASTE, ce trebuie sa faci ca sa scapi de BOLI, RANI si GHINIOANE

Traditiile din strabuni specifice PRIMEI ZILE DE PASTE sunt cunoscute de putine persoane. Potrivit acestora, fetele trebuie sa se spele pe fata cu apa in care au pus un ou rosu, banuti si busuioc. Alte vorbe din popor spun ca in PRIMA ZI DE PASTE se ciocnesc ouale, dar nu se mananca.

Traditiile populare ale romanilor, dar si ale crestinilor, inca din cele mai vechi timpuri, sunt departe de traditia iudaica, ce presupunea o sarbatoare a durerii, la care alimentele rituale, pasca si mielul, se consumau in graba, insotite de ierburi amare, dupa cum amara fusese si robia din tara Egiptului. Pasca primilor crestini era o paine dulce, care se sfintea de catre preoti, apoi se impartea saracilor. Amintirea acesteia este pasca de astazi.

La biserica pasca este dusa intr-un cos anume pregatit pentru Paste. Dupa sfintirea din dimineata PRIMEI ZILE DE PASTE, pasca dobandeste puteri purificatoare, asemeni anafurei. Ea este sfintita si se consuma imediat dupa anafura. Tot in cosul care se duce la sfintit, femeile pun carnati, oua rosii si impistrite, colaci, branza, slanina, drob, usturoi, sare, prajituri si alte alimente. Acestor alimente, sfintite, li se atribuie puteri vindecatoare.

In unele locuri se spune ca, cine mananca oua in ziua de Paste va fi usor peste an. In trecut, albusul de ou rosu sfintit se usca, se pisa si se sufla in ochii bolnavi de albeata, ai vitelor si ai oamenilor. Cu slanina se ungeau ranile sau vreun picior scrantit. De asemenea, pentru friguri, omul se afuma cu sanina si tamaie puse pe o lespede. Slanina, consumata ca atare, se spunea ca are proprietati tamaduitoare pentru oameni si vite. Hreanul sfintit se pastra in pamant, crezandu-se ca el curata apa fantanilor, vindeca de boli si friguri. Daca cineva il consuma cand vine de la biserica, se spune ca va fi iute si sanatos tot anul.

Sarea era folosita la sfintirea fantanilor, iar azi e pusa in mancare. Cuisoarele se spunea ca sunt bune pentru dureri de masele, iar cu faina se freca ochiul vitei bolnave de albeata. Potrivit crestinortodox.ro, despre usturoiul sfintit se spunea ca nu se strica, dar folosea si la alungarea strigoilor sau pentru tamaduirea celor bolnavi.

Puteri deosebite i se atribuie si lumanarii de la Inviere, care este pastrata sapte ani si aprinsa in caz de grindina, furtuni, sau mari primejdii.

La intoarcerea de la Slujba de Inviere, crestinii pun intr-un lighean un ou rosu si o moneda de argint, peste care toarna apa neinceputa. Exista apoi datina de a se spala, dandu-si fiecare cu oul rosu peste obraz si zicand: “Sa fiu sanatos si obrazul sa-mi fie rosu ca oul; toti sa ma doreasca si sa ma astepte, asa cum sunt asteptate ouale rosii de Pasti; sa fiu iubit ca ouale in zilele Pastilor”.

Atunci cand se da cu banul pe fata, se spune: “Sa fiu mandru si curat ca argintul”. Iar fetele zic: “sa trec la joc din mana-n mana, ca si banul”, “sa fiu usoara ca si cojile de oua, care trec plutind pe apa”. In unele sate, in lighean se pune si o crenguta de busuioc existand credinta ca, daca te speli cu el, vei fi onorat ca busuiocul.

Familia crestina se asaza apoi la masa pascala. Dupa aceasta masa, capul familiei ciocneste oua cu sotia. Apoi ciocnesc si ceilalti membri ai familiei. De obicei, cinstea de a ciocni oul mai intai revine celui mai in varsta. Se crede ca, facand acest lucru, membrii familiei se vor vedea si pe lumea cealalta.

Se spune ca in PRIMA ZI DE PASTE nu este bine sa mananci oua rosii, pentru ca tot anul “iti va mirosi gura ca oul clocit” sau ca este bine sa mananci ouale nesarate, caci altfel ti se vor rosi mainile. In ziua de Paste se spune ca nu este bine sa dormi, ca-ti ia strigoiul anafura dintre dinti, o vinde diavolului si nu mai ai noroc in casa.

Dupa credinta populara, este bine sa tii minte cu cine ai ciocnit oul prima data pentru ca, daca din intamplare te ratacesti printr-o padure, trebuie sa-ti amintesti cu cine ai ciocnit oul de Paste si imediat gasesti drumul. Baiatul, daca vrea sa ciocneasca oul cu o fata, il incearca sa vada daca este tare, ciocnindu-l usor de frunte.

Sursa foto: jurnaldevrancea