PRIMARIA CAPITALEI a incheiat un parteneriat cu WAZE

Soferii din Romania au un nou aliat in lupta cu gropile din asfalt. O aplicatie GPS le permite acestora sa semnaleze locurile in care sunt gropi periculoase atunci cand sunt in zona lor in asa fel incat oricine trece pe acel traseu sa stie la ce pericol se expune. Odata semnalata groapa in sistem, programul va alerta soferii care utilizeaza aplicatia inainte sa se apropie de pericol. Reprezentantii aplicatiei spun ca alertele vor ramane in sistem pana cand autoritatile iau decizia sa repare drumul stricat. Numai ca de cand a fost lansata aceasta optiune, harta Capitalei s-a umplut de marcajele puse de soferi.

Fiecare sofer care merge pe drumurile din Romania nu are cum sa nu intalneasca macar o groapa pe sosea. Cum numarul gropilor este din ce in ce mai mare, iar autoritatile tot intarzie sa le repare, a aparut ideea de a le marca pe harta printr-o aplicatie.

Aplicatia este deja pe piata de ceva vreme, dar aceasta dadea doar informatii despre trafic. De curand a fost introdusa si optiunea de a marca gropile de fiecare data cand soferul ajunge in dreptul uneia.

„Aplicatia ne alerteaza asupra faptului ca pe acest drum exista o groapa periculoasa si trebuie sa fim foarte atenti in momentul in care mergem pe acest drum. Dupa cum putem vedea, aceste masini au deja probleme in a traversa aceasta zona”, explica Paul Dorneanu, director Waze Romania.

Atunci cand selecteaza un traseu, soferii din Romania vor sti imediat unde anume sunt cele mai periculoase gropi. Asa ca pot evita accidentele sau chiar vizitele nedorite in service. De cand a fost introdusa aceasta optiune in aplicatie, in Capitala a curs cu alerte in sistem.

„Aplicatia ne arata ca in acest moment sunt aproape 300 de gropi in Bucuresti si cele mai multe dintre ele sunt semnalizate chiar de utilizatori”, relateaza Stefana Todica, reporter Digi24.

Cei care au venit cu ideea de a marca gropile pe harta spun ca acestea nu vor fi sterse pana cand nu sunt astupate. De fapt, nici autoritatile nu au o evidenta a acestora, asa ca Primaria Capitalei a incheiat un parteneriat cu dezvoltatorii aplicatiei pentru a putea urmari in timp real unde apar gropi si ce trebuie reparat.

„Datele de trafic si rapoartele trimise de utilizatori sa vina in ajutorul autoritatilor, acestea putand reactiona mai rapid la problemele din trafic, fie ca vorbim de astuparea unor gropi sau devierea traficului in caz de accident”, spune Paul Dorneanu, director Waze Romania.

Doar ca de la a indentifica gropile pana la a le repara, e cale lunga, mai ales ca primaria e inca din toamna in procedura de licitatie pentru un nou contract de asfaltari. Asa ca, deocamdata, de plombari se ocupa doar o echipa de noua oameni.

In ultimii cinci ani, Administratia Strazilor Bucuresti a cheltuit peste 140 milioane de euro pentru asfaltarea strazilor, insa asta nu se vede prea bine pe strazile din Bucuresti, caci in fiecare an gropile se tot inmultesc.

Dezvoltatorii aplicatiei au de gand sa extinda serviciul de alerta si pentru semafoare. Acestea vor fi introduse in sistem, iar acolo unde soferii semnaleaza un ambuteiaj, sistemul inteligent de trafic din oras va modifica timpii de asteptare in functie de intensitatea traficului.

Sursa text: Digi24