Primaria Capitalei afirma ca organizatorii marsului de PROTEST AL BICICLISTILOR nu respecta legea

Primaria Capitalei a precizat printr-un comunicat de presa ca organizatorii marsului de PROTEST AL BICICLISTILOR care a fost anuntat pentru sambata nu respecta legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice.

Potrivit municipalitatii bucurestene, actul normativ prevede ca “adunarile publice trebuie sa se desfasoare in mod pasnic si civilizat, cu protectia participantilor si a mediului ambiant, fara sa stanjeneasca folosirea normala a drumurilor publice, a transportului in comun, cu exceptia celor autorizate”.

Totodata, Primaria Capitalei precizeaza ca organizatorii marsului, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR) si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti, nu au obtinut aprobarea Comisiei de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul institutiei.

“Toate adunarile publice sunt stabilite in cadrul Comisiei pentru Aprobarea Adunarilor Publice, din care fac parte reprezentanti ai Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, ai Brigazii Rutiere a DGPMB, ai Directiei Generale a Jandarmeriei Municipiului Bucuresti, ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei si ai Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, Serviciului de Protectie si Paza, ASSMB si ALPAB”, se spune in comunicat.

De asemenea, Primaria Capitalei mai arata ca legea nr 60/1991 interzice “desfasurarea simultana a doua sau mai multe adunari publice distincte, in acelasi loc sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora”.

Citeste si: PROTESTUL BICICLISTILOR bucuresteni nu a fost autorizat de Primaria Capitalei. Reactia organizatorilor

“In ziua de 9, 10 si 11 mai, in Capitala Romaniei se desfasoara manifestari de amploare, organizate de mai multe insitutii ale Statului, cu ocazia sarbatoririi ZILEI EUROPEI. Una dintre aceste manifestari este Festivalul Muzicilor de Fanfara, la care participa peste 800 de artisti din 12 state ale Uniunii Europene, eveniment aprobat in Comisia de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Este vorba despre o parada a fanfarelor, care se desfasoara pe traseul Piata Unirii – Piata Constitutiei. Cererea OPTAR si a Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti coincide cu traseul paradei si locul de desfasurare a Festivalului Muzicilor de Fanfara, deja aprobat de catre Comisie”, se mai spune in comunicat.

De asemenea, legea nr. 60/1991, stipuleaza ca organizarea adunarilor publice este interzisa daca “in perioada, locul si pe traseele unde acestea ar urma sa se desfasoare se executa lucrari edilitar-gospodaresti de amploare”.

Conform Primariei Capitalei, traseul anuntat de OPTAR si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti vizeaza zone pe care se executa lucrari edilitare cum ar fi Arcul de Triumf si Calea Victoriei.

Citeste si: BICICLISTII bucuresteni organizeaza un nou mars de PROTEST

“Desi nu indeplineau conditiile Legii 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, republicata la 14 martie 2014 si nici nu au primit aprobarea Comisiei de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, organizatorii marsului biciclistilor au promovat un eveniment ilegal, inducand in eroare persoanele de buna credinta, care doresc sa participe la manifestari autorizate de promovare a transportului alternativ. Mai mult decat atat, desi organizatorii marsului biciclistilor sustin ca promoveaza transportul alternativ, un stil de viata sanatos si drepturi pentru cetateni, facand apel la Lege, chiar ei sunt cei care o incalca, ignorand de fapt legislatia si siguranta cetateanului”, se mai spune in comunicat.

Primaria Capitalei precizeaza ca de-a lungul anilor a sprijinit si a incurajat mersul cu bicicleta in Bucuresti. “OPTAR si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti au primit aprobarea Comisiei de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, ori de cate ori cererile au fost conforme legii 60/1991”, se mai arata in text.

Sursa foto: adevarul.ro