Primaria Capitalei nu mai are sediu: Consiliul General nu a aprobat prelungirea contractului de inchiriere

Madalin Dumitru, seful Directiei de Infrastructura din Primaria Capitalei, retinut de DNA

Consiliul General nu a aprobat prelungirea contractului de inchiriere a sediului in care isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei deoarece in sala de consiliu se aflau doar 33 din cei 55 ce consilieri, iar pentru aprobarea proiectului era nevoie de 35 de consilieri.

Contractul de inchiriere incheiat de municipalitate in 2009, si in baza caruia s-au platit pana acum peste 10 milioane de euro chirie, expira maine. Mentionam ca prevederea ca municipalitatea sa cumpere aceasta cladire exista din 2009, insa municipalitatea nu si-a exprimat aceasta optiune si nu s-a incheiat un contract de leasing.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat, luni, sedinta de Consiliu General, alesii locali urmand sa se pronunte daca vor prelungi sau nu contractul de inchiriere pentru turnul de birouri de pe Splaiul Independentei unde isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei.

Mai exact, Oprescu vrea ca acest contract sa fie prelungit cu inca un an, deoarece lucrarile de consolidare la vechiul sediu al primariei langa Cismigiu inca nu sunt gata, iar chiria urmeaza sa fie negociata chiar de primarul general, potrivit proiectului de hotarare afisat pe site-ul municipalitatii.

In anii trecuti, cuantumul chiriei era aprobat de consilierii generali. Consilierii PDL au anuntat ca vor protesta in fata Primariei Capitalei fata de intentia primarului general, Sorin Oprescu, de a prelungi contractul de inchiriere pentru sediul municipalitatii. Protestul va incepe la ora 12.00.

Contractul de inchiriere expira pe 10 decembrie 2013, iar proiectul de hotarare este prevazuta si posibilitatea ca municipalitatea sa cumpere turnul. 

Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie,  turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an.  In total, pana acum s-au platit pentru inchirierea acestui sediu, din bani publici, circa 12 milioane de euro.

Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea  urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamlat.

Initial, proprietarul cladirii a fost Iliotomi Grup, dar in 2010 firma a vandut catre Apatel Properties, proprietarul de fata al cladirii.  La sfarsitul anului trecut, Sorin Oprescu a vrut sa prelungeasca  cu inca trei ani contractul de inchiriere, insa consilierii generali i-au aprobat prelungirea cu doar un an, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an, respectiv 17,84 de euro/luna.

sursa foto: realitatea.ro