Primaria Caracal si fostul primar Gheorghe Anghel, in atentia DIICOT

Mai multi angajati ai Primariei Caracal si fostul primar Gheorghe Anghel au fost ridicati de anchetatori, joi dimineata, si dusi la sediul DIICOT Slatina pentru audieri, fiind suspectati intr-un dosar de evaziune fiscala, delapidare, fals si inselaciune, afirma surse judiciare.

Conform surselor citate, joi dimineata procurorii DIICOT si politistii de la BCCO Slatina au ridicat mai multe persoane de la sediul Primariei Caracal, dar si de la locuintele acestora din Caracal, in baza unor mandate de aducere.

Astfel, procurorii au pus in executare sapte mandate de aducere, dar la sediul DIICOT Slatina ar urma sa fie duse cel putin zece persoane, procurorii urmand sa audieze si martori in acest dosar.

Functionarii sunt cercetati intr-un dosar de inselaciune, abuz in serviciu, delapidare si evaziune fiscala, infractiuni comise in legatura cu echipa de fotbal a orasului, iar printre persoanele vizate se afla si fostul primar Gheorghe Anghel.

Citeste si: Primarul din Pungesti, cercetat penal. Vezi motivul

Potrivit surselor judiciare citate, prejudiciul in acest dosar ar fi de aproximativ sase milioane de lei.

Fostul primar din Caracal Gheorghe Anghel si mai multi angajati ai Primariei Caracal sunt cercetati si intr-un alt dosar de evaziune fiscala, inselaciune si delapidare cu un prejudiciu de 5,2 milioane de lei. De altfel, in luna noiembrie a anului trecut Gheorghe Anghel si alte 13 persoane, intre care mai multi angajati ai primariei, au fost arestati preventiv sub acuzatiile de inselaciune, fals intelectual, delapidare si abuz in serviciu. Printre persoanele arestate s-au numarat si fostul director economic al Primariei Caracal Maria Tudor.Dupa expirarea mandatelor de arestare, fostul primar si celelalte persoane au fost eliberati.

Procurorii DIICOT afirmau ca in perioada 2005 – 2012 in Primaria Caracal “s-a cristalizat un grup infractional organizat format din factori de decizie si functionari ai institutiei”, fiind cooptate si alte persoane, intre care oameni de afaceri.

“Astfel, liderii grupului infractional organizat, din care unul a avut calitatea de primar, iar altul de director economic au pus bazele unui mecanism prin care se urmarea fraudarea bugetului unei institutii publice, prin insusirea unor sume mari de bani in baza unor documente (facturi, chitante) care atestau lucrari fictive sau procurarea de materiale necesare in desfasurarea de activitatii fictive. La aceasta grupare infractionala au aderat atat angajati ai institutiei mentionate, precum si alte persoane (administratori de societati comerciale), care au fost racolate atat de lideri, cat si de ceilalti angajati, cu scopul de a-si insusi sume de bani”, mentiona DIICOT intr-un comunicat de presa.

Anchetatorii au mai stabilit atunci ca in contabilitatea Primariei Caracal, condusa in acea perioada de Gheorghe Anghel, au fost introduse facturi si chitante false in valoare de peste 5.000.000 lei, valoarea prejudiciului fiind de 5,2 milioane de lei.

Gheorghe Anghel are 67 de ani si a fost primar in Caracal timp de 21 de ani. Astfel, Anghel a fost primar in perioada 1984-1989, iar apoi a fost ales din nou in 1996. De atunci, el a castigat toate alegerile, pana in anul 2012. El a fost membru PSD pana la sfarsitul anului 2011, cand a trecut la UNPR.